U vraagt zich vast ook wel eens af wat u met uw afval moet. Mag het in de groene container of moet het in de grijze? Of moet u het toch zelf wegbrengen naar de Milieustraat? Op de website Scheid Wijzer - Samen Halen We Alles Er Uit vindt u al deze informatie terug.
Grijze sortibak
- U heeft thuis een grijze container voor huishoudelijk restafval en plastics, metalen en drankenkartons of u maakt gebruik van een ondergrondse restafvalcontainer.
- Omrin haalt met nascheiding de plastics, metalen en drankenkartons uit het huishoudelijk restafval. Daarom hoeft u geen container voor plastics metalen en drankenkartons (PMD).
- U houdt papier, GFT, textiel, glas (glazen potten en flessen), elektrische apparaten en chemisch afval apart.
Groene biobak
- U heeft thuis een grijze container met groen deksel voor groente, fruit en plantaardig tuinafval.
- Dit organische materiaal wordt gecomposteerd, zodat het opnieuw gebruikt kan worden als bodemverbeteraar. Zorg er daarom voor dat er alleen afval in komt dat organisch is.
Oud papier
- Het oud papier wordt of opgehaald door vrijwilligers van verenigingen, of u kunt het kwijt bij een brengcontainer.
- De verenigingen maken zelf de inzameldagen bekend. Zie de kalender over inzameling Oud papier | Gemeente (noardeast-fryslan.nl) voor meer informatie.
- Zorg ervoor dat er alleen schoon en droog papier in de papierbak komt met zo min mogelijk plastic (laagjes) en geen piepschuim of ander verpakkingsmateriaal.
Groot afval (grofvuil en takken)
- Uw groot afval kunt u naar de milieustraat brengen. Het meeste grofvuil en takken kunt u daar gratis brengen. U betaalt alleen voor bouw en sloopafval.
- Meer informatie over de milieustraat is te vinden op: Milieustraat | Gemeente (noardeast-fryslan.nl)
- De gemeente haalt tegen betaling maximaal 4 keer per jaar takken en 6 keer per jaar grofvuil bij u op. U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken. Meer informatie over de ophaalroutes van grofvuil en takken kunt u vinden op: Grof huishoudelijk afval | Gemeente (noardeast-fryslan.nl)
- Kerstbomen worden in week 2 en week 3 van het nieuwe jaar gratis opgehaald door de gemeente.
Textiel
- U kunt textiel inleveren in de textielcontainers. Ook versleten en kapot textiel mag in de textielcontainers. Zorg er wel voor dat het textiel schoon is.
- Een paar keer per jaar vindt er huis aan huis inzameling plaats. Dit wordt van te voren aangekondigd
- Wist u dat u textiel ook naar de Kringloopwinkels en naar de Milieustraat kunt brengen?
Glas
- Alleen glas van verpakkingen (conserven potten en flessen) horen in de glascontainers.
- Vlakglas (spiegels, ruiten, etc.) kunt u inleveren bij de milieustraat.
Ander glas (ovenschalen, bloemvazen, theeglazen etc.) mag in de grijze container.
Chemisch en elektrisch afval
- Elektrische apparaten kunt u kwijt bij de milieustraat of bij de winkel waar u het apparaat gekocht heeft.
- Batterijen kunt u kwijt bij detailhandel en supermarkten. Houdt accu’s apart en lever deze in bij de milieustraat. Dit vanwege brandgevaar.
- Chemisch afval levert u in bij de milieustraat.
- TL buizen en spaarlampen kunt u inleveren bij detailhandel of bij de milieustraat.
Herbruikbare goederen
- Met spullen die nog in redelijke staat verkeren, zoals oude meubels en huishoudelijke apparaten, kunt u terecht bij kringloopwinkel De Wissel in Dokkum of Radarwerk in Kollum.
Bedrijfsafval
- Heeft u bedrijfsafval ? De gemeente is niet verantwoordelijk voor het inzamelen van bedrijfsafval. Daarom worden auto's, voorzien van bedrijfskenmerken niet toegelaten op de Milieustraat.
- Landbouwfolie valt onder bedrijfsafval. Dit hoort dus niet in de afvalcontainers. wanneer wij landbouwfolie in een afvalcontainer aantreffen, dan wordt deze niet geleegd. Landbouwfolie, en ander bedrijfsafval, kunt u bij een erkende, (commerciële) afvalinzamelaar aanbieden.