Belangrijke notificatie

In verband met een verbouwing is het gemeentehuis in Dokkum vanaf 1 juli tijdelijk gesloten. Vanaf 4 juli kunt u voor burgerzaken terecht op het gemeentehuis in Kollum. Voor een beperkt aantal producten kunt u terecht in Damwâld. Maakt u wel eerst een afspraak voordat u naar het gemeentehuis komt? Dit kan telefonisch of via de website.

Identiteitskaart aanvragen of vernieuwen Noardeast-Fryslan

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak. Na een week kunt u uw identiteitskaart ophalen. Ook hiervoor maakt u een afspraak. 

U kunt een afspraak maken bij uw eigen gemeente om langs te komen voor de aanvraag. Klik op de online afspraakbutton van uw gemeente hieronder.

Reizen met kinderen

Gaat u reizen met kinderen? Op de pagina identiteitskaart aanvragen voor een kind onder de 12 jaar leest u daar alles over.

Aanvragen identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u naar de volgende landen reizen. Gaat u ergens anders naar toe? Dan is een paspoort nodig om uzelf mee te legitimeren

Een identiteitskaart voor personen ouder dan 18 jaar is tien jaar geldig. Bij de aanvraag voor een identiteitskaart nemen wij twee vingerafdrukken. De kosten voor het identiteitskaart zijn € 70,31.

Spoedaanvraag

Hebt u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. Vraagt u de identiteitskaart vóór 14:00 uur aan dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag van € 51,60. Inwoners van de gemeente Noardeast-Fryslân kunnen voor een spoedaanvraag van een paspoort alléén op het gemeentehuis in Kollum terecht.

Inwoners van de gemeente Dantumadiel kunnen terecht op het gemeentehuis te Damwâld.

Meenemen

  • Alle geldige en verlopen identiteitsbewijzen en paspoorten die u heeft;
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen;
  • Geld of een pinpas. U betaalt de identiteitskaart direct bij de aanvraag contant of via de pin.

Ophalen van uw identiteitskaart

Na een week kunt u uw identiteitskaart ophalen. Hiervoor maakt u een afspraak. U moet uw identiteitskaart persoonlijk ophalen binnen 3 maanden na uw aanvraag. Komt u niet binnen 3 maanden, dan komt de identiteitskaart te vervallen.