20 november: de dag van het Kinderrechtenverdrag

Vandaag bestaat het Kinderrechtenverdrag 30 jaar! In het Kinderrechtenverdrag staan een heleboel afspraken die landen hebben gemaakt om kinderen te beschermen. Zo staat er in het verdrag dat kinderen recht hebben op onderwijs en op een veilig thuis. Ook staat er in dat kinderen beschermd moeten worden tegen kinderarbeid en oorlog. 

Onze kersverse kinderburgemeester Marije Adema vindt deze regels heel belangrijk: “Ieder kind moet zich veilig voelen en gelukkig kunnen opgroeien.” Als kinderburgemeester is Marije de stem van kinderen in de gemeente Noardeast-Fryslân. Wil je meer weten wat ze te zeggen heeft over kinderrechten? Lees hieronder dan het hele interview.

(Je kunt trouwens in contact komen met de kinderburgemeester door te mailen naar kinderburgemeester@noardeast-fryslan.nl)

Interview kinderburgemeester Marije Adema over het Kinderrechtenverdrag

Waarom wilde jij kinderburgemeester worden?

Omdat het mij leuk lijkt om iets te kunnen doen voor andere kinderen. 

Wat vind je van de kinderrechten?

Heel goed. Ik weet niet of ieder kind zich wel echt veilig voelt of gelukkig is. Het is belangrijk dat er regels zijn zodat ieder kind veilig en fijn kan opgroeien. 

Is er iets speciaals wat jij wil doen in de tijd dat je kinderburgemeester bent?  

Ja, ik wil graag onderzoeken of de (fiets)routes naar school en naar de speelplekken veilig zijn. Dat is niet overal zo. Afval op straat vind ik ook niet fijn. Misschien moeten er meer prullenbakken komen? 

Hoe ziet een ‘kindvriendelijke’ gemeente er uit?

Dan is het overal veilig. Ook moet het er mooi zijn met veel leuke speelplekken. Alle kinderen moeten op sport kunnen en gratis kunnen meedoen aan activiteiten. 

Artikel 12 uit het Kinderrechtenverdrag zegt dat ieder kind recht heeft om zijn/haar mening te geven en volwassenen moeten naar hem/haar luisteren als het om zaken gaat die kinderen aan gaan. 
Vind je dit belangrijk? En waarom?

Ja, ik vind dat erg belangrijk. Ieder kind moet zijn mening kunnen geven en ik vind het goed dat iemand daar naar luistert. 

Volwassenen nemen vaak besluiten over zaken die voor kinderen heel belangrijk zijn, zoals over onderwijs, de inrichting van een speeltuin, jeugdhulp enz. Vind jij dat kinderen hierover mee moeten praten en beslissen?

Ja, omdat kinderen anders denken dan grote mensen. 

Hoe wordt een kind serieus genomen? Hoe merk je dat?

Als er vaker aan kinderen wordt gevraagd hoe zij ergens over denken, dan krijgen ze ook het gevoel dat er naar ze wordt geluisterd. Ze durven de volgende keer misschien eerder iets te zeggen.

Als je in Fryslân woont is het heel anders wat de kinderrechten betreft, dan als je bijvoorbeeld in Afrika woont, of in een land waar oorlog is. Jij bent kinderburgemeester, ook omdat wij hier in Noardeast-Fryslân het belangrijk vinden dat de stem van kinderen wordt gehoord. Maar als je in een land woont waar oorlog is, is het belangrijk dat je naar school kunt en dat je eten hebt. Dit zijn hele grote verschillen, maar beide belangrijk. Wat vind jij hiervan?

Eigenlijk vind ik dat het ook in Afrika zo zou moeten als bij ons. Voor mij is het gewoon dat ik elke dag kan eten en naar school kan gaan. Ik vind dat dit voor alle kinderen zo moet zijn.