Belangrijke notificatie

In verband met een verbouwing is het gemeentehuis in Dokkum vanaf 1 juli tijdelijk gesloten. Vanaf 4 juli kunt u voor burgerzaken terecht op het gemeentehuis in Kollum. Voor een beperkt aantal producten kunt u terecht in Damwâld.

Feestelijke opening van de vaarroute Súd Ie op 11 en 12 juni

De vaarroute Súd Ie, die loopt van Dokkum naar het Lauwersmeer, wordt in het weekend van 11 & 12 juni feestelijk geopend voor boten met een hoogte tot 1,50 meter. In het weekend is er van alles te doen rondom de Súd Ie voor bezoekers en belangstellenden. Zo kun je middels de 'Hop On Hop Off' bootjes en fietsen de route ontdekken, bieden verschillende ondernemers en organisaties activiteiten aan en zijn er speciale activiteiten voor kinderen zoals waterfietsen bij Esonstad en touwknopen bij Ezumazijl.

Ook zijn er verschillende locaties die speciaal voor deze gelegenheid de deuren openen, zoals het monumentale voormalige gemaal Dongerdielen en de kerken in Oostrum en Jouswier. De activiteiten vinden plaats in o.a. Dokkum, Oostmahorn, Ee, Lioessens, Jouswier, Metslawier, Ezumazijl, Oostrum, Dokkumer Nieuwe Zijlen en langs de route.
In de programmakrant is het gehele programma te vinden.

Aan de realisatie van de vaarroute Súd Ie wordt al sinds 2011 gewerkt. De Súd Ie is in verschillende fases opgewaardeerd, met aandacht voor mens, dier en milieu. Zo zijn bijvoorbeeld de watersportfaciliteiten in Dokkum enorm verbeterd, is de waterkwaliteit verbeterd en zijn er kilometerslange natuurvriendelijke oevers aangelegd, zodat de Súd Ie ook een goed opgroei- en paaigebied voor vissen is. Daarnaast verblijven diverse vogelsoorten graag in het gebied.
In 2022 is de Súd Ie in z'n geheel bevaarbaar gemaakt voor bootjes tot 1.50 meter hoogte. In 2023 staat op de planning dat ook de laatste brug, de Saatsenbrêge bij Anjum, op hoogte wordt gebracht waardoor de route vanaf dan ook bevaarbaar wordt voor boten met een hoogte tot 2.40 meter.

Het programma Súd Ie bestaat uit een samenwerking van Gemeente Noardeast-Fryslân, Wetterskip Fryslân en Provincie Fryslân en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Waddenfonds. It Fryske Gea, Van Hall Larenstein en Recreatieschap Marrekrite zijn belangrijke uitvoeringspartners.