Inwoners Noardeast-Fryslân willen daadkrachtige, benaderbare burgemeester

De profielschets voor de nieuwe burgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân is klaar en wordt 5 juni door de gemeenteraad vastgesteld. Inwoners van de gemeente konden via een online enquête meedenken over eigenschappen die zij belangrijk vinden voor de nieuwe burgemeester. De vertrouwenscommissie nam deze resultaten over in de profielschets.  

Benaderbaar en daadkrachtig

Respondenten van de online enquête (78) vinden dat de nieuwe burgemeester vooral benaderbaar en daadkrachtig moet zijn. Deze eigenschappen zijn dan ook nadrukkelijk opgenomen in de profielschets. Bijvoorbeeld met de regel: ‘De burgemeester is er wanneer hij of zij nodig is, is zichtbaar en benaderbaar (..)’ en ‘In voorkomende gevallen is een stevige aanpak gewenst’. Ook worden impliciete voorbeelden van daadkracht genoemd, zoals: ‘mensen meenemen, een excellent netwerker, het hanteren van de regels, het ongevraagd stimuleren en het mensen in hun kracht zetten’.

Waar moet de burgemeester de meeste tijd aan besteden?


Ruim de helft van de respondenten vindt dat de burgemeester haar of zijn tijd vooral moet besteden aan samenwerken en contact met inwoners, veiligheid en leefbaarheid en het op de kaart zetten van Noardeast-Fryslân. Het zijn activiteiten die een prominente plek in de profielschets hebben gekregen.

Procedure

De gemeenteraad stelt de profielschets 5 juni vast. Medio juni wordt de vacature opengesteld en kunnen belangstellenden reageren. De beëdiging van de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân vindt naar verwachting in januari 2020 plaats.

De volledige profielschets en de resultaten van de enquête zijn in te zien via de website van Ried Noardeast-Fryslân.