Laat geen afval achter op onze bietenopslagplaatsen

Er wordt regelmatig afval gevonden op onze bietenopslagplaatsen. Ook wordt er geregeld grond gestort. Het onbeheerd achterlaten van afval of grond op plekken waar iedereen kan komen, kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier.

Het kost de gemeente veel geld om het afval af te voeren. Bovendien moet de gemeente de stoffen laten keuren voordat ze deze mogen afvoeren. Ook dat is duur. Afgelopen jaar en begin dit jaar heeft dit de gemeente Noardeast-Fryslân al ruim € 95.000,- gekost.

Daarom zijn meerdere van deze bietenopslagplaatsen voor de rest van het jaar niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Wie zich schuldig maakt aan het illegaal storten van afval, riskeert een boete die varieert van enkele honderden tot duizenden euro’s per overtreding. De politie ziet dit soort overtredingen als een economisch delict en zal proberen om deze personen te achterhalen.

Afval veilig inleveren

Bij de milieustraat van de gemeente kunt u al uw grof huishoudelijk afval inleveren. Het meeste afval levert u gratis in. U vindt alle informatie over afval op de Afvalkalender gemeente Noardeast en Afvalkalender gemeente Dantumadiel.

Grond en zoden uit uw tuin kunt u tegen betaling  alleen inleveren bij de gemeentelijke milieustraat aan de Koailoane te Damwâld tot een maximum van 1 m3 per jaar.

Voor (grote) partijen grond kunt u ook terecht bij aannemers of loonbedrijven bij u in de buurt. Zij zijn op de hoogte van de landelijke regelgeving en kunnen voor vragen ook altijd bij de gemeente terecht.