Schoonmaakactie 'Skjin Wetter'

Van zaterdag 26 september tot en met 3 oktober hebben ruim 50 organisaties met meer dan duizend Friese vrijwilligers de grote schoonmaakactie Skjin Wetter gehouden. In zes Friese gemeenten werd deze week de wateren schoongemaakt. In totaal is er tijdens de actieweek maar liefst 650 kilometer aan grachten, kanalen, sloten, meren en oevers schoongemaakt. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt.

De locaties waar de Skjin Wetter schoonmaakacties plaatsvonden zijn de gemeenten Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke.

Activiteiten in Fryslân

In zes Friese gemeenten werd er dit jaar door ruim duizend vrijwilligers opgeruimd. Dit jaar is er gekozen voor een speciaal programma dat is afgestemd op de corona-maatregelen. Normaal wordt Skjin Wetter op één dag georganiseerd. Dit jaar gingen echter de hele week vrijwilligers op pad om schoon te maken. In totaal is er maar liefst 650 kilometer aan wateren schoongemaakt.

Dantumadiel en Noardeast-Fryslân

In Dantumadiel en Noardeast-Fryslân zijn de IVN Noordoost-Friesland, Koningin Julianaschool / Kindcentrum Kollum, Piter Jelles Dalton Dokkum, Dockinga College Dokkum, suppervereniging Strong2bfit, Kids First COP groep: BSO De Westereen en Schoonmaakdag De Westereen in actie gekomen.

In alle hoeken van de gemeente is schoongemaakt, zo hebben bijvoorbeeld de suppers van Strong2bfit de natuurgebieden ten noorden van Feanwâldsterwâl opgeruimd. In Dokkum zijn vele leerlingen van Piter Jelles Dalton en het Dockinga College de wijken door gegaan om op te ruimen. IVN Noordoost-Friesland heeft het noordoosten van de gemeente aangepakt.