Belangrijke notificatie

Let op! Vanaf donderdag 18 mei 2023 is het gemeentehuis in Kollum gesloten. U kunt vanaf maandag 22 mei 2023 voor Burgerzaken terecht in Dokkum. Maakt u een afspraak na 18 mei? Dan moet u naar het gemeentehuis in Dokkum om het product aan te vragen.

Van bestemmingsplan naar omgevingsplan

Per 1 september 2023 moet de gemeente toewerken van bestemmingsplannen naar omgevingsplan. Wilt u weten waar u rekening mee moet houden? Bekijk hieronder de aandachtspunten. 

Aandachtspunten

Onderstaande aandachtspunten  gelden voor bestemmingsplannen, wijzigingsplannen en uitwerkingsplannen (hierna samen te noemen: bestemmingsplan). Veel plannen kunnen ook via een omgevingsvergunning worden afgehandeld, daarvoor verandert eigenlijk niets.

 • Door de Omgevingswet die per 1 januari 2024 waarschijnlijk ingaat, moeten gemeenten vanaf 1 september werken met het omgevingsplan in plaats van bestemmingsplannen.
   
 • Hierdoor komt de gemeente in een overgangsperiode terecht, waarbij er vanaf 1 september 2023 geen bestemmingsplannen meer in behandeling kunnen worden genomen.
   
 • Wilt u nog wel in aanmerking komen voor een bestemmingsplan, lever dan in ieder geval voor 1 september uw plan, het aanvraagformulier en de noodzakelijke onderzoeken compleet in.
   
 • Wij doen dan ons uiterste best om het ontwerpbestemmingsplan op tijd ter inzage te leggen. Dan hoeft het bestemmingsplan namelijk niet te worden omgebouwd naar een omgevingsplan. Dat is in uw voordeel, want het ombouwen kost tijd. Hoeveel tijd, dat weten gemeenten op dit moment helaas nog niet. Er is nog veel onzeker.
   
 • Ook als u voldoet aan bovenstaande punten, kunnen we helaas niet garanderen dat het nog met een bestemmingsplan lukt. Wat zeker helpt is:
  uw plan is niet heel complex;
  u heeft al een positieve beoordeling van de gemeente ontvangen.

Definities

Omgevingswet

bundelt en moderniseert de wetten voor de fysieke leefomgeving

Bestemmingsplan

plan dat bepaalt wat je op een bepaalde plek mag doen en/of bouwen

Omgevingsplan

plan met een bredere reikwijdte dan een bestemmingsplan met algemenere regels voor de fysieke leefomgeving

Omgevingsvergunning

een gericht besluit (toestemming) om iets te mogen doen en/of bouwen

Complexe ontwikkeling

behoorlijke impact voor mensen, milieu, gebied of een bijzondere situatie

Meer weten over de Omgevingswet

Ga naar de pagina over de Omgevingswet

Heeft u vragen over uw situatie?

Neem dan contact op met uw zaakbehandelaar of vraag naar een aanspreekpunt bestemmingsplan, tijdens werkuren te bereiken via telefoonnummer (0519) 29 88 88.