Let op: het gemeentehuis is alleen op afspraak open en er zijn corona-maatregelen voor ondernemers, evenementen, het onderwijs, de kinderopvang, etcetera. Voor alle actuele ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gemeente kunt u op de volgende link terecht.

Toiletgebouwen (natte ruimtes) op campings en jachthaven in Noord Nederland worden gesloten vanwege het coronavirus

Waarom geldt deze maatregel voor alle campings en jachthavens?

We willen graag iedereen gelijk behandelen. Dus geen uitzondering maken. Mocht er een uitbraak zijn op een camping of jachthaven, dan kan de plaatselijke dorpsdokter het niet aan. Zij hebben het nu al heel druk en toeristen met klachten, daar is de medische capaciteit niet op berekend.

Waarom worden deze maatregelen genomen?

Niet alle campings en jachthavens kunnen de 1,5 meter afstand garanderen, volhouden en handhaven. Daarnaast moet je het ook goed schoonhouden en ontsmetten. Ook met het oog op het feit dat er nu ook corona in rioolwater is aangetroffen.
Vandaar dat men ook niet chemische toiletten mogen en kunnen legen.

 

Waarom geldt alleen voor natte ruimtes en gaan campings en jachthavens niet geheel dicht?

We willen enerzijds de toestroom van toeristen uit andere gebieden ontmoedigen. Anderzijds willen we het ook niet onmogelijk maken voor de mensen die wél eigen voorzieningen hebben. We gaan zover in maatregelen als nodig is en niet verder dan dat.

 

Waarom gelden de maatregelen voor de 3 noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe)?

De veiligheidsregio’s van de drie noordelijke provincies trekken samen op. Zij bekijken gezamenlijk de regionale ( noordelijke) situatie.
Overigens is het zo dat ook in andere delen van Nederland vergelijkbare maatregelen worden genomen( bijvoorbeeld op de Veluwe).

 

Het watersportseizoen wordt vooralsnog opgeschort tot 6 april

In provincie Fryslân begint het vaarseizoen op 1 april en duurt tot 31 oktober. De Friese burgemeesters hebben gezamenlijk afgesproken de opening van het vaarseizoen uit te stellen naar 6 april. Dit betekent een uitstel van de zomerbediening van alle gemeentelijke bruggen en sluizen.