Belangrijke notificatie

In verband met een verbouwing is het gemeentehuis in Dokkum vanaf 1 juli tijdelijk gesloten. Vanaf 4 juli kunt u voor burgerzaken terecht op het gemeentehuis in Kollum. Voor een beperkt aantal producten kunt u terecht in Damwâld. Maakt u wel eerst een afspraak voordat u naar het gemeentehuis komt? Dit kan telefonisch of via de website.

Particuliere opvang

Veel inwoners willen graag helpen en vluchtelingen tijdelijk in huis opvangen. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken en het is van belang dat gastgezinnen zich realiseren waar ze aan beginnen. Goede informatie vindt u op de site van Vluchtelingenwerk

Laat u goed informeren

Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren voordat u de beslissing neemt om uw huis open te stellen. Om u bij daarbij te helpen, is er een Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners opgesteld. In deze handreiking vindt u informatie over hoe u een opvangplek kunt aanbieden, waar u op moet letten en welke voorzieningen voor uw gast beschikbaar zijn, bijvoorbeeld over gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking kan u ook helpen als u al een gasthuishouden bent en een gast bij u in huis woont.

Steungroep Oekraïners Dokkum e.o.

Er is een steungroep Oekraïners opgericht. Dit is een particulier initiatief. De Steungroep wil gastgezinnen én hun gasten met elkaar in contact brengen om ervaringen te delen, elkaar te ondersteunen en kennis uit te wisselen. Dit doen zij tijdens ontmoetingsmiddagen en verder voornamelijk via de groepsapp voor gastgezinnen.

De initiatiefnemers staan in nauw contact met de gemeente en andere instanties.

Groepsapp

Als je gastgezin wordt voor gevluchte Oekraïners ga je een bijzondere, vaak verrijkende tijd tegemoet, maar ook een tijd waarin jouw gasten een heel nieuw leven op moeten bouwen en tegen tal van vragen aanlopen. De gastgezinnen in de groepsapp helpen elkaar met hun ervaringen en allerlei weetjes op het gebied van inschrijven, schoolkeuzes, bankzaken, toelagen, verzekeringen en werk zoeken, zodat niet ieder gastgezin zelf opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Maar ook ontmoetingen tussen Oekraïners of bijzondere activiteiten worden via de app makkelijk geregeld.

Alle gastgezinnen in Noardeast Fryslân en Dantumadiel die onderdak bieden aan gevluchte Oekraïners kunnen zich bij de Steungroep aansluiten. Er zijn geen financiën aan verbonden en alles is op vrijwillige basis. 

Aanmelden voor de steungroep

U kunt zich aanmelden voor de Steungroep bij:

Christien Schneider
info@zorgboerderijdeiik.nl
06 12211 978

of

Ypie Veenstra
gjveenstra.bakker@solconmail.nl
06 27378939