Belangrijke notificatie

In verband met een verbouwing is het gemeentehuis in Dokkum vanaf 1 juli tijdelijk gesloten. Vanaf 4 juli kunt u voor burgerzaken terecht op het gemeentehuis in Kollum. Voor een beperkt aantal producten kunt u terecht in Damwâld. Maakt u wel eerst een afspraak voordat u naar het gemeentehuis komt? Dit kan telefonisch of via de website.

Paspoort

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak. Na een week kunt u uw paspoort afhalen. Ook hiervoor maakt u een afspraak. 

U kunt een afspraak maken bij uw eigen gemeente om langs te komen voor de aanvraag. Klik op de online afspraakbutton van uw gemeente hieronder.

Goed om te weten

Paspoort aanvragen voor kind(eren)

U kunt als ouder niet namens uw kind(eren) een paspoort aanvragen. U neemt uw kind(eren) mee naar het gemeentekantoor.

Kinderen jonger dan 18 jaar hebben toestemming nodig van de ouder(s) of verzorger(s). Kan 1 van beide ouders of verzorgers niet mee? Dan moet deze ouder of verzorger het toestemmingsformulier invullen. Deze moet meegenomen worden bij de aanvraag van het paspoort inclusief een kopie van een geldig identiteitsbewijs. Degene die wel mee komt bij de aanvraag neemt ook een geldig identiteitsbewijs mee.

Een paspoort voor kinderen is 5 jaar geldig. Voorwaarde is wel dat de pasfoto goed lijkt. Iets om rekening mee te houden bij de aanvraag van een paspoort voor baby's en kinderen. Ook als uw uiterlijk erg verandert kan het nodig zijn een nieuw paspoort aan te vragen. Ook als het nog niet verlopen is.

Spoedaanvraag

Hebt u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Vraagt u het paspoort vóór 14:00 uur aan dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u een toeslag. Inwoners van de gemeente Noardeast-Fryslân kunnen voor een spoedaanvraag van een paspoort alléén op locatie Kollum terecht.

Inwoners van de gemeente Dantumadiel kunnen terecht op het gemeentehuis te Damwâld.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen?  U kunt direct een nieuwe aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een proces-verbaal. U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen. Als u onmiddellijk op reis moet kunt u een noodreisdocument aanvragen.

Vindt u uw paspoort? Lever deze dan in bij de gemeente. Uw paspoort is niet meer geldig.

Jonger dan 18 jaar

 • Jezelf. Je vraagt je paspoort persoonlijk aan de balie aan. Eén van beide ouders of verzorgers moet meekomen
 • Al je identiteitsbewijzen en paspoorten. Ook als deze zijn verlopen
 • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen
 • Toestemming van beide ouders of degenen die het gezag hebben. Laat ze het formulier "Toestemming reisdocument minderjarige" invullen. Download het formulier hieronder
 • Legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of degenen die het ouderlijk gezag hebben
 • Geld. Je betaald het paspoort direct bij de aanvraag contant of per pin

Reizen met kinderen

Kinderen hebben altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich als ze naar het buitenland reizen. Zie ook: reizen met kinderen.

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Soms is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Maar het is ook mogelijk dat u een visum nodig hebt. Of dat uw paspoort nog minimaal drie maanden geldig is. Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig hebt? Of dat er andere regels gelden om het land binnen te komen? Meer informatie leest u op de visumdienst.

Vingerafdrukken

Bij uw aanvraag voor een paspoort nemen wij twee vingerafdrukken.

Geldigheid

 • Een paspoort voor volwassenen is tien jaar geldig
 • Een paspoort voor kinderen en jongeren onder 18 jaar is vijf jaar geldig

Ophalen van uw paspoort

U moet uw paspoort persoonlijk ophalen. Dit moet binnen 3 maanden na uw aanvraag. Komt u niet binnen 3 maanden, dan komt het paspoort te vervallen. Wilt u ook het paspoort voor uw kind ophalen? Neem dan uw kind mee.

Meenemen

Bij het aanvragen of vernieuwen van uw paspoort

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze zijn verlopen
 • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen
 • Geld. U betaalt het paspoort direct bij de aanvraag contant of per pin

Kosten

Soort paspoort      Prijs
Paspoort voor personen van 18  jaar en ouder € 75,80
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar

€ 57,30

Toeslag spoedaanvraag € 51,60