Belangrijke notificatie

Let op! Vanaf donderdag 18 mei 2023 is het gemeentehuis in Kollum gesloten. U kunt vanaf maandag 22 mei 2023 voor Burgerzaken terecht in Dokkum. Maakt u een afspraak na 18 mei? Dan moet u naar het gemeentehuis in Dokkum om het product aan te vragen.

Paspoort aanvragen voor kind(eren) onder de 18 jaar Noardeast-Fryslan

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig. Zij moeten zich kunnen legitimeren als ze naar het buitenland reizen. Dit geldt voor elk land van bestemming. Maar ook als zij zorg nodig hebben moeten ze een paspoort of identiteitskaart hebben. De leeftijd van het kind maakt niets uit. Een paspoort vraagt u persoonlijk aan. Dit geldt ook voor kinderen. Wel is er altijd toestemming nodig. Op deze pagina leest u er meer over.

Toestemming bij aanvragen paspoort

Is uw kind jonger dan 18 jaar? Dan is er toestemming nodig van de ouder(s) of verzorger(s) bij het aanvragen van een paspoort. Er moet in ieder geval één ouder of verzorger bij de aanvraag aanwezig zijn. Kan één van beide ouders of verzorgers niet mee? Dan moet deze ouder of verzorger het toestemmingsformulier invullen. Dit formulier neemt u mee bij de aanvraag van het paspoort  +  een kopie van een geldig identiteitsbewijs. De persoon die wel mee komt bij de aanvraag neemt ook een geldig identiteitsbewijs mee.

Meenemen

  • Een paspoort vraagt u persoonlijk aan. Eén van beide ouders of verzorgers moet meekomen
  • Alle geldige en verlopen identiteitsbewijzen en paspoorten die u heeft
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen.
  • Toestemming van beide ouders of de personen die het gezag hebben. Vul het formulier "Toestemming reisdocument minderjarige" in. Download het formulier hieronder
  • Legitimatiebewijs of kopie legitimatiebewijs van beide ouders of de personen die het ouderlijk gezag hebben
  • Geld of een pinpas. U betaalt het paspoort direct bij de aanvraag contant of via de pin

Ophalen van uw paspoort

Na een week kunt u uw paspoort ophalen. Hiervoor maakt u een afspraak. U moet uw paspoort persoonlijk ophalen binnen 3 maanden na uw aanvraag. Komt u niet binnen 3 maanden, dan komt het paspoort te vervallen.

Kosten paspoort

Een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar kost € 58,83 en is 5 jaar geldig. Heeft uw kind het paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hier betaalt u € 52,96 extra voor bovenop de normale kosten. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. Vraagt u het paspoort vóór 14:00 uur aan dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Inwoners van de gemeente Noardeast-Fryslân kunnen voor een spoedaanvraag van een paspoort alléén op het gemeentehuis in Kollum terecht.

Inwoners van de gemeente Dantumadiel kunnen terecht op het gemeentehuis in Damwâld.

Alleen reizen met kinderen

Reist u met uw minderjarige kind(eren) naar het buitenland? En hebt u een andere achternaam dan zij? Dan hebt u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, of het ouderlijk gezag hebt. Om problemen bij de grenscontrole te voorkomen kunt u een formulier meenemen. Met het toestemmingsformulier kan de achterblijvende ouder met ouderlijk gezag toestemming geven dat u alleen met uw kind naar het buitenland mag reizen.