Stemmen voor de verkiezing van het Europees Parlement als niet-Nederlander

Op donderdag 6 juni 2024 is de verkiezing van het Europees Parlement. Heeft u de nationaliteit van 1 van de lidstaten van de Europese Unie? Dan kunt u ervoor kiezen om in Nederland te stemmen voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
U kunt er ook voor kiezen om te stemmen in uw land van herkomst voor de leden van uw eigen lidstaat. U moet wel kiezen: 2 keer stemmen mag niet.

In het land van herkomst stemmen

Wilt u stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit heeft? Dan moet u in dat land aangeven dat u wilt stemmen als kiezer in het buitenland. U mag dan niet in Nederland uw stem uitbrengen en u krijgt ook geen stempas. U hoeft dan niets door te geven aan de gemeente Noardeast-Fryslân.

In Nederland stemmen

Wilt u in Nederland stemmen? Dan moet u het registratieformulier invullen. U stuurt het formulier samen met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs naar de gemeente.

Voorwaarden

 • U heeft de nationaliteit van een EU-land.
 • U bent 18 jaar of ouder op 6 juni 2024.
 • U woont in de gemeente Noardeast-Fryslân.
 • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht.

Het registratieformulier moet uiterlijk op dinsdag 23 april 2024 bij ons binnen zijn.

 

Als u zich al eerder heeft geregistreerd als kiezer in Nederland voor een eerdere Europees Parlementsverkiezing, hoeft u dat niet nog een keer te doen.

Binnen 7 dagen na ontvangst van uw formulier besluit de gemeente of u mag stemmen. U ontvangt uw stempas dan enkele weken voor de verkiezing.

Heeft u (ook) de Nederlandse nationaliteit, bent u 18 jaar of ouder en woont u in de gemeente Noardeast-Fryslân? Dan hoeft u geen formulier in te vullen. U bent dan automatisch geregistreerd als kiezer.

Registratieformulier

Registratieformulier stemmen voor het Europees Parlement in Nederland

Vertalingen registratieformulier in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Pools

Vul het formulier in en stuur het samen met een kopie van uw geldige legitimatiebewijs:

 • per e-mail naar: verkiezingen@noardeast-fryslan.nl of
 • per post naar:
  Gemeente Noardeast-Fryslân
  T.a.v. Afdeling Verkiezingen
  Postbus 1
  9100 AA DOKKUM

Registratie intrekken

Heeft u vragen over uw registratie? Of heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europees Parlementsverkiezing, maar wilt u bij de verkiezing in juni 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt? Stuur een e-mail naar verkiezingen@noardeast-fryslan.nl of bel naar (0519) 29 88 88.