Bijstand

Algemeen

Bijstand is een uitkering van de gemeente voor mensen die te weinig geld hebben om van te leven. Deze uitkering is geregeld in de Participatiewet. Bijstand is bedoeld voor de noodzakelijke kosten, zoals huur, eten, kleding en een zorgverzekering.

LET OP! Heeft u al een aanvraag gedaan en wilt u bewijsstukken toevoegen? Stuur de bewijsstukken dan naar info@noardeast-fryslan.nl onder vermelding van het zaaknummer van de aanvraag. U hoeft dan geen nieuwe aanvraag te doen.

Goed om te weten

U kunt ook hulp krijgen bij het vinden van een baan, zodat u weer een eigen inkomen krijgt. Voordat u een uitkering aanvraagt moet u zich eerst laten inschrijven als werkzoekend op www.werk.nl. De bijstandsuitkering kunt u daarna aanvragen op deze pagina.

Of u recht heeft op een uitkering hangt af van uw persoonlijke situatie. Zodra u de aanvraag indient gaan wij de situatie bekijken en met u bespreken, voordat wij een besluit nemen.

Voorwaarden:

  • Geen werk;
  • Geen andere uitkering;
  • Inkomen is lager dan een bijstandsuitkering;
  • 18 jaar of ouder;
  • Weinig vermogen;
  • Staat ingeschreven als werkzoekende op werk.nl. 

Heeft u een partner?

Zorg dan dat u samen het formulier invult. Uw partner moet inloggen met zijn/haar DigiD om uw aanvraag te bevestigen. Zonder bevestiging van uw partner kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen.

Ben je jonger dan 27 jaar?

Ben je jonger dan 27 jaar en wil je een bijstandsuitkering aanvragen?

Dan moet je eerst zelf 4 weken actief zoeken naar werk en/of scholing. Dit is de zogenaamde verplichte zoekperiode. Om de zoekperiode te starten moet je een mail sturen naar info@noardeast-fryslan.nl 

Geef in deze mail aan dat je een uitkering wilt aanvragen en vermeld daarbij je naam, geboortedatum en BSN. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Inleverschema inkomstenformulier

2024  
Mei22 mei 20245 juni 2024
Juni24 juni 20245 juli 2024
Juli25 juli 20245 augustus 2024
Augustus26 augustus 20245 september 2024
September23 september 20244 oktober 2024
Oktober24 oktober 20245 november 2024
November25 november 20245 december 2024
December23 december 20246 januari 2025

Wijziging, declaratie of inkomen doorgeven

Let op: onderstaand formulier moet ingevuld worden door de uitkeringsgerechtigde. Ontvangt u een uitkering? Dan kunt u het formulier invullen. Ontvangt uw partner een uitkering? Dan moet hij/zij het formulier invullen. 
 

Via onderstaand formulier kunt u uw inkomsten aan ons doorgeven.

Via onderstaand formulier kunt u uw declaraties indienen.

Is er iets in uw situatie veranderd? Dan moet u dit zo snel mogelijk aan ons laten weten via dit formulier: