Gemeenteraad
Samenstelling raad
De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân bestaat uit 29 leden. In het raadsinformatiesysteem iBabs kunt u zien wie de raadsleden zijn en wat hun stemgedrag is. Lees meer op de volgende link.
Raadsbijeenkomsten
Alle openbare bijeenkomsten van de raad met bijbehorende documenten kunt u vinden in het raadsinformatiesysteem (iBabs). Lees meer op de volgende link.
Vraag & antwoord
-
Bij de start van de werkzaamheden van de raad op 1 januari 2019 is een werkwijze afgesproken. De raadsbehandeling kan uit drie gedeelten bestaan: It Petear, It Debat en It Beslút. Hieronder staan de verschillende bijeenkomsten toegelicht. De bijeenkomsten zijn meestal op donderdagavond en worden gehouden in de raadszaal in Dokkum waar u van harte welkom bent op de publieke tribune.
IT PETEAR
Tijdens It Petear komt de raad samen om zaken informerend te bespreken. Hier wordt de raad zo goed mogelijk geïnformeerd en wordt het onderwerp zo goed mogelijk in beeld gebracht. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van een vragenmoment, presentatie, hoorzitting of werkbezoek.
IT DEBATAls er voldoende informatie beschikbaar is, wordt er bepaald wat het vervolg is. Als het om een onderwerp gaat waarbij er behoorlijke politieke verschillen zijn, kan er gekozen worden voor It Debat. Tijdens It Debat wordt er een eerste poging ondernomen om dichter bij elkaar te komen.
IT BESLÚT
Twee keer per maand is er een besluitvormende raadsbijeenkomst. Dit is de ‘reguliere’ raadsvergadering waarbij de raad besluiten neemt. In deze fase nemen raadsleden pas een standpunt in. De meeste onderwerpen/raadsvoorstellen gaan direct door naar de besluitvormende raadsvergadering, dus zonder It Petear of It Debat.
IT POADIUM
Voor burgerinitiatieven worden aparte avonden ingepland (niet op donderdag). Hier kunnen inwoners hun eigen plannen aan de raad presenteren. De raad komt graag naar u toe! U kunt u verzoek richten aan de griffie (contact met griffie via onderstaande link).
-
De raadsvergaderingen zijn via livestreams te volgen via:
- Streekomroep RTV NOF, digitaal TV kanaal 20 by Kabelnoord, TV kanaal 1494 by KPN en TV kanaal 43 by Ziggo.
- Stream op www.rtvnof.nl.
- De livestream op www.riednoardeast-fryslan.nl.
Vertel het de gemeenteraad
Er zijn verschillende manieren om in contact te komen met de gemeenteraad.
Een brief sturen
U kunt een brief sturen aan de gemeenteraad via griffie@noardeast-fryslan.nl.
Deze brief komt op de openbare lijst van ingekomen stukken. Iedereen kan deze stukken inzien in het raadsinformatiesysteem (iBabs). Om privacy-redenen wordt in principe alleen de woonplaats van de briefschrijver gepubliceerd, tenzij de brief van een organisatie of instelling komt. Hoe de gemeente in zijn algemeenheid omgaat met privacy leest u in de privacyverklaring.
Een raadslid kan een ingekomen stuk agenderen voor een gemeenteraadsvergadering. De briefschrijver krijgt dan ook de mogelijkheid om in te spreken.
Nadat een brief bij de griffie binnenkomt, neemt de griffie contact met de briefschrijver op over de procedure. Of wordt een schriftelijke bevestiging van ontvangst verstuurd.
Contact met een raadslid
U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een raadslid .
Inspreken
U kunt inspreken bij onderwerpen die op de agenda staan van de betreffende raadsvergadering. Meestal is dat aan het begin van de vergadering. Indien mogelijk wordt het betreffende onderwerp direct daarna door de raad behandeld.
Om in te spreken moet u zich aan een aantal regels houden. Die staan in artikel 26 van het Reglement van Orde.
Voor meer informatie of aanmelding kunt u bellen of mailen met de raadsgriffier, de heer S.K. Dijkstra. Telefoonnummer: (0519) 29 88 77 of e-mail s.dijkstra@noardeast-fryslan.nl.
Contactgegevens raadsgriffie
Heeft u vragen? Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de raadsgriffie.
Lees meer op de volgende link.
Meer informatie
Informatie over en van de gemeenteraad is opgenomen in het raadsinformatiesysteem iBabs. Lees meer op de volgende link.
Rekenkamer Noardeast-Fryslân
De Rekenkamer onderzoekt of gemeentelijke beleid zinnig, zuinig en zorgvuldig wordt uitgevoerd. Dit ter versterking van de controlerende en kaderstellende rol van de gemeenteraad. De rekenkamer is onafhankelijk en zelfstandig.
Via deze link kunt u zien wie de leden van de rekenkamer zijn.
Via deze link vindt u informatie over het werk van de rekenkamer.