Oprichting Gebiedscommissie

Gebiedscommissie in Oprichting geformeerd

De Gebiedscommissie in op richting is na veel gesprekken en uiteindelijk uit een lijst met 23 kandidaten geformeerd. Het Fries Bestuurlijk Overleg Ternaard heeft hier op 22 juni 2020 een besluit over genomen. De vele aanmeldingen geeft aan dat er een grote betrokkenheid is bij het vormen van het gebiedsfonds en de definitieve gebiedscommissie. Vanaf september 2020 tot mei 2021 gaat deze tijdelijke ‘aanjaagcommissie’ aan de slag met een voorstel over:

  • de samenstelling en bevoegdheden van de definitief in te richten Gebiedscommissie Investeringsagenda Ternaard;
  • de spelregels voor de besteding van de € 60 mln, met als basis de Investeringsagenda Ternaard;
  • invulling geven aan de vraagstukken zoals bijvoorbeeld geografische afbakening, uitgangspunten en uitvoeringsorganisatie, opgehaald tijdens de gespreksronde.

Hoe is te werk gegaan

Vanuit de gemeente is projectleider Karin Wierda begonnen met een rondgang langs betrokken partijen met als doel beelden ophalen over het vervolg van het omgevingsproces Ternaard. Onderwerpen van gesprek zijn o.a. de scope van het gebied, verdeling van de middelen over de 3 thema’s, samenstelling van de gebiedscommissie ( in oprichting) en rol en bevoegdheden van de commissie. Tijdens de interviews is navraag gedaan over mogelijke deelnemers voor de Gebiedscommissie in oprichting.

 

Kandidatenlijst

Uit de rondgang is een kandidatenlijst ontstaan. De kandidaten zijn benaderd en er hebben kennismakingsgesprekken plaatsgevonden. De uiteindelijke lijst is een gevarieerde lijst geworden.  Het is goed om te zien dat er veel inwoners en bestuurders zijn die graag een bijdrage willen leveren om Noardeast Fryslân verder te ontwikkelen!

 

Afweging samenstelling gebiedscommissie in oprichting

Om uit de kandidatenlijst een goede selectie te maken, zijn criteria gebruikt. Deze criteria/ afwegingen zijn ontstaan uit de gesprekken met de verschillende stakeholders in het gebied. Hen is gevraagd hoe zij de samenstelling van de gebiedscommissie in oprichting voor zich zien. Uit al die gesprekken volgt een gemene deler:

 

a. Samenstelling van de Gebiedscommissie in Oprichting:

Door partijen is uitgesproken dat zij graag zien dat de deelnemers gelijkwaardig aan tafel zitten, onafhankelijk van status of achtergrond en dat elke stem even zwaar telt. De grootte van de gebiedscommissie in oprichting moet behapbaar zijn. Deelnemers zouden zitting moeten hebben vanuit een bredere kijk op  de gebiedsontwikkeling. Kandidaten dragen constructief bij en denken mee over de ontwikkelingskansen. Het standpunt ‘tegen gaswinning’ hoort thuis in de RCR procedure. Er wordt gekeken naar wat de kandidaten aan kennis of netwerk kunnen toevoegen voor een evenwichtige samenstelling. In de gebiedscommissie in oprichting nemen in ieder geval 3 categorieën plaats:

  1. De direct belanghebbenden. Dat zijn de dorpsbelangen Ternaard en Wierum en de LTO. De direct belanghebbenden hebben zitting in de commissie namens hun achterban. Zij dragen een kandidaat naar voren uit hun midden, waar zij vertrouwen in hebben. Met ‘belanghebbend’ wordt in dit geval niet bedoeld de schade van de gaswinning, maar ‘belanghebbend’ in de zin van de drie thema’s uit de investeringsagenda: Verzilting, Energietransitie en Sociaal Economische Vitaliteit. Natuurlijk voelen direct omwonenden van de winning zich nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze thema’s.
     
  2. De overheid. De drie Friese overheden gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân zijn gezamenlijk trekker van het vervolgtraject van de investeringsagenda. De gemeente Noardeast-Fryslân is hierbij in de lead. Alle partijen zien een rol voor de overheid in de gebiedscommissie in oprichting. Er wordt belang gehecht aan de betrokkenheid van de overheden  vanwege hun beschikbare kennis die ingezet kan worden, maar ook om in contact te blijven met de politiek en die in positie te houden of brengen.
     
  3. Themadeskundigen:  De investeringsagenda gaat uit van 3 thema’s: Sociaal Economische Vitaliteit, Verzilting en Energietransitie. Om vorm te kunnen geven aan de spelregels voor de besteding van de € 60 mln zal kennis over deze thema’s aanwezig moeten zijn onder de leden. In het gebied is gezocht naar inwoners die kennis hebben van het gebied en van een of meerdere  thema’s.

 

b. Een onafhankelijke voorzitter?

Uit de gesprekken komt naar voren dat de voorkeur uitgaat naar een onafhankelijke voorzitter. Deze voorzitter heeft geen eigen belang en kan boven de partijen uit sturing geven aan de gebiedscommissie in oprichting. Elke deelnemer is dan ook vrij om te spreken en inbreng te leveren.

Deelnemers Gebiedscommissie in Oprichting

De volgende kandidaten zijn gevraagd om zitting te nemen in de Gebiedscommissie in Oprichting Ternaard:

Onafhankelijke Voorzitter

Bart Bakker, Tergrêft

 

Direct belanghebbenden

Jetse Ploeg, dorpsbelang Wierum

Jan de Graaf, dorpsbelang Ternaard

Ellen Tabak, dorpsbelang Ternaard

Sieger Talsma, LTO Noardeast-Fryslân, Ternaard

 

Themadeskundigen

Robert Graveland, directeur HZPC Metslawier (thema verzilting), Dokkum

Emile Hendriks (thema energietransitie), Anjum

Jeannette Dekker, directeur Thús Wonen (thema energietransitie verduurzaming woningen, Sociaal Economische Vitaliteit), Dokkum

Anke Bijlsma Vitale Waddenkust (Sociaal economische vitaliteit, Recreatie en Toerisme), Nes

 

Namens de 3 Friese Overheden

Douwe Hoogland, gedeputeerde provincie Fryslân

Otto van der Galiën, lid DB Wetterskip Fryslan

Esther Hanemeijer, wethouder gemeente Noardeast-Fryslân

 

Secretaris

Karin Wierda