Belangrijke notificatie

In verband met een verbouwing is het gemeentehuis in Dokkum vanaf 1 juli tijdelijk gesloten. Vanaf 4 juli kunt u voor burgerzaken terecht op het gemeentehuis in Kollum. Voor een beperkt aantal producten kunt u terecht in Damwâld. Maakt u wel eerst een afspraak voordat u naar het gemeentehuis komt? Dit kan telefonisch of via de website.

Actie Geveltuin en actie Steenbreek nu het hele jaar door

Samen met u willen we onze leefomgeving kleurrijker, groener en duurzamer maken! Doet u ook mee?

Het Geveltuin- en Steenbreek project loopt het hele jaar. Eerder werd dit georganiseerd op een specifieke dag. Door mee te doen aan het project ruilt u stenen in voor groen om zo de biodiversiteit te stimuleren en onze omgeving op te fleuren.

Wat houdt het project in?

Met z’n allen steken we de handen uit de mouwen om de omgeving een stukje groener te maken. Vooraf neemt de gemeente contact op met de deelnemers om alvast voorbereidingen af te stemmen. Lees hier meer over in flyers, u kunt ze hieronder downloaden.

Wat is een geveltuin?

Lang niet iedereen heeft een (voor)tuin in het versteende straatbeeld. Door een smal strookje tegels voor je huis weg te halen, kun je toch een minituintje maken. Dit is goed voor het klimaat én ziet er ook nog eens kleurrijk uit.

Een geveltuin is een smalle groenstrook langs de gevel van een gebouw. Met geveltuintjes is de straat snel opgefleurd. Een vergunning is niet nodig. De gemeente staat helemaal achter het aanleggen van geveltuinen. Onze buitendienst helpt u graag. Na aanmelding nemen we contact met u op om alvast voorbereidingen te treffen. Zo helpen wij bij het verwijderen van de stenen op gemeentelijke grond en het straatzand. Per woning leveren wij geschikte grond.

Dit zijn de spelregels voor een geveltuintje: 

  • Het geveltuintje moet direct aan de woning grenzen en is maximaal 40 cm breed en de lengte is nader te bepalen. 
  • De bewoner is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het tuintje en zorgt ervoor dat anderen er geen overlast van hebben.

Bekijk hier de Geveltuin flyer

Aanmelden voor actie  Geveltuin kan het hele jaar door, via geveltuindag@noardeast-fryslan.nl.

Wat is Steenbreek?

Veel inwoners hebben een (voor)tuin die voor een (groot) deel verhard is met (sier)bestrating. Meer groen zorgt ervoor dat er meer regenwater in de bodem zakt. Dit helpt om het grondwater weer op peil te krijgen en zo stroomt er minder schoon hemelwater in het riool.

Het is de bedoeling om (onnodige) verhardingen te vervangen door groen. Zo kan het water gemakkelijker in de grond komen. De gemeente vindt het belangrijk om de leefomgeving en onze tuinen meer te ‘vergroenen’. Daarom sluiten we ons aan bij de activiteiten van de landelijke Stichting Steenbreek. Deze stichting zet zich in om, in plaats van stenen en tegels, meer groen in onze omgeving te brengen.

Bekijk hier de Steenbreek flyer

Aanmelden voor actie Steenbreek kan het hele jaar door, via steenbreek@noardeast-fryslan.nl.

Verjaring

Na het aanleggen van de geveltuin ontvangt u een brief van de gemeente. Hierin staat o.a. een bevestiging dat u een geveltuin op gemeentegrond hebt gekregen waarbij verjaring niet kan optreden.

Terugblikken op actie Geveltuin en actie Steenbreek

2022: Wegens groot succes herhalen we de Geveltuindag! Nu in combinatie met actie Steenbreek

De Geveltuindag in combinatie met actie Steenbreek

Fleurige bloemen, mooie planten, een blauwe lucht en heerlijk in het zonnetje. Zo zag de Geveltuindag en actie Steenbreek 2022 op 22 september 2022 in Burum, Ferwert, Hallum, Holwerd, Kollum en in de binnenstad van Dokkum eruit! Tegels eruit, planten en bloemen erin. Elke meter helpt om onze gemeente een stukje groener te maken. Bedankt voor het meedoen en tot volgend jaar.

Bekijk hier de video van de Geveltuindag en actie Steenbreek in 2022.

 

2021: Geveltuindag en actie Steenbreek

De geveltuindag in 2021 in de binnenstad van Dokkum was een groot succes!

Ongeveer 4 jaar geleden is het idee ontstaan voor meer kleur & fleur. In 2021 zijn met veel enthousiasme geveltuintjes aangelegd in de binnenstad van Dokkum. Dit jaar doen we op 6 locaties de geveltuinactie in combinatie met de steenbreekactie. Volgend jaar willen we de actie nog verder uitbreiden naar andere locaties.

Bekijk hier de video van de geveltuindag in 2021.