Biologische bladluisbestrijding in de gemeente

Lindebomen kunnen gaan ‘druipen’ in het voorjaar en zomer. Dit zorgt voor overlast. ‘Druipen’ betekent dat er honingdauw (plakkerig goedje) van het blad op de auto’s, voorbijgangers, meubilair e.d. valt, en dit zorgt bij aanwonenden voor overlast. Dit goedje is erg plakkerig en is moeilijk schoon te krijgen.

Als gemeente willen we de overlast beperken en daarom gaan we de overlastbomen aanpakken op een biologische verantwoorde manier, zonder bestrijdingsmiddelen.

Hoe ontstaat honingdauw?

Honingdauw is een heldere, plakkende vloeistof die in dit geval bladluizen achterlaten op planten.

Insecten voeden zich met plantsappen die ze opzuigen uit het blad. Over het algemeen bevatten plantsappen veel suikers, maar weinig eiwitten. Omdat eiwitten de belangrijkste voedingsstoffen zijn voor insecten, moeten ze een grote hoeveelheid plantsappen opzuigen om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ze krijgen dan tegelijkertijd een grote hoeveelheid suikers binnen. Deze suikers verbruiken ze niet allemaal. Als gevolg scheiden ze het teveel aan suikers uit als honingdauw via een klier.

Hoe gaan we dit bestrijden?

Honingdauw bestrijden we als gemeente op een biologische manier. We willen de natuurlijke vijanden dit op laten lossen, in dit geval adalia’s (lieveheersbeestjes). Afhankelijk van de grote van de bomen worden er enkele zakjes met larven en poppen van de lieveheersbeestjes geplaatst, deze komen binnen enkele dagen uit en zullen zich verspreiden op de boom om zo alle bladluizen op te eten. Waarom larven en poppen? De poppen worden volwassen lieveheersbeestjes. Op deze manier kan de luizenbestrijding continue doorgaan en krijgt de luizenpopulatie geen kans zich te herstellen. Het zijn biologische afbreekbare zakjes en deze brengen geen schade toe aan de bomen.

In voorgaande jaren is deze manier van bestrijding erg effectief geweest, met positieve reacties van de aanwonenden en ook toeristen. Vandaar de voorzetting van dit project. Wellicht is het in de toekomst nodig om meer overlast gevende bomen te behandelen.