Draagvlakonderzoek asielzoekerscentrum Dokkum klaar

Onderzoeksbureau Enneüs heeft het draagvlakonderzoek naar een mogelijk azc in Dokkum afgerond. Het rapport wordt donderdagavond 11 januari aan de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân gepresenteerd.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gemeente Noardeast-Fryslân gevraagd om mee te werken aan een permanente opvanglocatie in Dokkum voor maximaal 250 asielzoekers. De raad wil eerst weten hoe de inwoners er over denken. Vandaar dat er een draagvlakonderzoek in de hele gemeente is gedaan. Alle volwassenen in Noardeast-Fryslân ontvingen een brief en vragenlijst thuis.

De vragenlijst is door 38,9 procent van alle volwassen in Noardeast-Fryslân ingevuld

Het onderzoeksbureau verwerkte ruim 14.000 reacties. Ongeveer 50 procent van de respondenten vulde de vragenlijst online in, de andere helft deed dat op papier. 

Een week na de presentatie van de uitkomsten, gaat de gemeenteraad in debat

Door een eerder aangenomen motie gaan alle besluiten over opvang van asielzoekers via de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân. Het onderzoeksbureau presenteert donderdagavond aan hen de uitkomsten van het draagvlakonderzoek. Op 18 januari gaat de gemeenteraad over dit onderwerp in debat.

Op 1 februari besluit de raad over het vervolg

Als de gemeenteraad 1 februari besluit om met het proces door te gaan, start de gemeente een onderzoek naar de mogelijke locaties. Voor elke geschikte locatie (maximaal 3) komt er vervolgens een bewonersavond. Ook wordt er in de directe omgeving (aan- en omwonenden) van deze locaties een extra draagvlakonderzoek gedaan. De gemeenteraad besluit in maart/april definitief of het azc er in Dokkum komt en op welke plek. 

De raadsbijeenkomsten vinden plaats in Dokkum (Suupmarkt 2). En zijn ook te volgen via www.riednoardeast-fryslan.nl. Het onderzoeksrapport en overige stukken zijn via dezelfde website bekijken (Agenda – It Petear 11 januari 2024).