Belangrijke notificatie

Let op! Vanaf donderdag 18 mei 2023 is het gemeentehuis in Kollum gesloten. U kunt vanaf maandag 22 mei 2023 voor Burgerzaken terecht in Dokkum. Maakt u een afspraak na 18 mei? Dan moet u naar het gemeentehuis in Dokkum om het product aan te vragen.

Duurzaamheidsleningen

Inwoners en ondernemers van Noardeast-Fryslân kunnen gebruik maken van voordelige leningen. Deze leningen helpen bij het aankopen, verbeteren en toekomstbestendig maken van een eigen woning of zakelijk vastgoed. Denk hierbij aan de aankoop van een eerste huis. Het opknappen van een bestaande woning. Of het verwijderen van een asbestdak op een bedrijfspand.

Er zijn vier verschillende leningen. Deze leningen passen bij verschillende persoonlijke situaties. De vier leningen zijn: de Starterslening, de Stimuleringslening, de Verzilverlening en de Stimuleringslening Zakelijk. Alle leningen kunnen de komende tien jaar worden aangevraagd en lopen na die tijd nog door.

Starterslening

U heeft uw eerste droomhuis gevonden maar de hypotheek die u van de bank kunt krijgen is niet voldoende. Dan kunt u gebruik maken van de Starterslening.  Dat is een gemeentelijke aanvulling om het verschil te overbruggen tussen uw allereerste hypotheek en de prijs van je droomhuis. Meer informatie? Kijk op snn.nl/NOFstarterslening.

Stimuleringslening

Kan uw huis wel een opknapbeurt gebruiken, maar heeft u geen overwaarde om die te financieren? Of gebruikt u die liever niet? Dan kunt u in een aantal gevallen gebruik maken van de Stimuleringslening. Hiermee kunt u werkzaamheden financieren die uw huis comfortabeler en toekomstbestendiger maken. Denk hierbij aan het verwijderen van een asbestdak, het plegen van onderhoud of het slopen van dat oude schuurtje dat al jaren in de weg staat.   

U kunt kiezen tussen twee verschillende stimuleringsleningen: de consumptieve Stimuleringslening (tot 15.000 euro) en de hypothecaire Stimuleringslening (van 15.001 tot 50.000 euro), afhankelijk van welke het beste bij uw situatie past. Meer informatie? Kijk op snn.nl/NOFstimuleringslening.

Verzilverlening

U woont al jaren in uw woning en u heeft overwaarde. En u bent 57 jaar of ouder. Wilt u uw huis toekomstbestendig, comfortabeler of energiezuiniger maken? Dan kunt u gebruik maken van de Verzilverlening. In dat geval gebruikt u de overwaarde van uw huis om aanpassingen te doen. Met de Verzilverlening gaan uw maandlasten niet omhoog. En u betaalt geen rente. De lening wordt opgeteld bij de restschuld en wordt afgelost als u uw woning verkoopt. Meer informatie? Kijk op snn.nl/NOFverzilverlening.

Stimuleringslening Zakelijk

Staat u aan het roer van een mkb-bedrijf, non-profitorganisatie of sportvereniging? En beheert u daarmee panden die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken? Dan kunt u in een aantal gevallen gebruik maken van de Stimuleringslening Zakelijk.  
 
Dat is een lening met een lage rente, waarmee u werkzaamheden kunt financieren die het pand energiezuiniger en toekomstbestendiger maken. Denk hierbij aan isolatie, het aanschaffen van een HR-combiketel, het verwijderen van een asbestdak of het plegen van onderhoud. Meer informatie? Kijk op snn.nl/NOFstimuleringslening-zakelijk.