Gebiedscommissie Ternaard - Spelregels voor besteding van 60 miljoen euro

Op 17 januari 2022 presenteert de Gebiedscommissie Ternaard in oprichting (i.o.) de spelregels voor de besteding van 60 miljoen euro in het gebiedsfonds, mocht het tot gaswinning komen. Tijdens deze livestream worden de criteria voor de thema’s Sociaal Economische Vitaliteit, Energietransitie en Zoetwatermanagement gepresenteerd. De livestream is voor iedereen te volgen. De uitnodiging voor deze bijeenkomst is bijgevoegd.

In 2015 maakte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bekend een nieuwe boring te willen uitvoeren op het gasveld ten noorden van het dorp Ternaard in Fryslân. Een klein deel van dit gasveld ligt onder land, het grootste deel echter onder de Waddenzee. Omdat het hier gaat om gaswinning onder de Waddenzee valt dit project onder de Rijkscoördinatieregeling (RCR). Dit betekent dat de ministers van EZK en BZK verantwoordelijk zijn voor de ruimtelijke inpassingen die hiervoor nodig zijn.

In 2016 is EZK met een aantal pilots begonnen met het oog op het beter betrekken van omwonenden en andere lokale belangengroepen. Doel van deze pilots is om te experimenteren met instrumenten uit de nieuwe Omgevingswet (2021), in het bijzonder de instrumenten die gericht zijn op participatie. Het Omgevingsproces Ternaard is één van de pilots.  

In de omgevingspilot zijn in drie sporen verschillende processen doorlopen. De procedure die nodig is om tot besluitvorming te komen, is het eerste spoor. Dit is het ruimtelijke spoor, de RCR. De belangen en zorgen van directe omwonenden over het voornemen om gas te winnen, is het tweede spoor. De regionale investeringen is het derde spoor.

In dit derde spoor zijn de provincie Fryslân, het Wetterskip Fryslân en de gemeente Noardeast-Fryslân samen verantwoordelijk. Zij hebben een tijdelijke gebiedscommissie aangesteld die advies uitbrengt over de besteding van de € 60 miljoen uit de baten van de gaswinning, mocht het tot winning komen. Deze middelen komen verspreid over tien winningsjaren vrij.

Zo vier keer per jaar komt er een nieuwsbrief uit over de drie verschillende sporen.