Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

Algemeen

Als u niet goed kunt lopen, is het fijn dat u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten.

Goed om te weten

Er zijn drie soorten kaarten:

  • Bestuurderskaart: Als u lichamelijk beperkt bent maar wel zelf een auto kunt besturen.
  • Passagierskaart: Als u lichamelijk beperkt bent en niet zelf een auto kunt besturen. U bent altijd afhankelijk van een chauffeur.
  • Instellingskaart: Vervoerders van zorginstellingen kunnen een Instellingskaart gebruiken voor het vervoer van bewoners van de instelling. De kaart is instellingsgebonden.

U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend rolstoelgebonden bent.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Een GPK is bedoeld voor mensen met een handicap. U kunt daarom alleen aanspraak maken op die kaart als er in uw situatie sprake is van één van de volgende omstandig­heden:

  • u bent volledig en permanent op het gebruik van een rolstoel aangewezen
  • u hebt een loopprobleem van langdurige aard (chronisch), waardoor u niet in staat bent om een afstand van meer dan 100 meter aan één stuk te voet te overbruggen, ook niet als u gebruik maakt van loophulpmiddelen
  • u bent vanwege ernstige beperkingen, anders dan een loopprobleem, op het gebruik van een GPK aangewezen.

Passagierskaart: U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar met hulpmiddelen (zoals een stok of krukken), niet meer dan 100 meter zelfstandig kunt lopen. En als u de hulp van de bestuurder continu nodig heeft bij vervoer van deur tot deur. Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart.

Om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart is er meestal eerst een medisch advies nodig. De gemeente bepaalt uiteindelijk of u een gehandicaptenparkeerkaart krijgt.

Waar kan ik parkeren?

Met uw gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op:

  • Algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten. Deze zijn gemarkeerd met een verkeersbord. 
  • Plaatsen waar een parkeerverbod geldt (maximaal 3 uur). Gebruik een parkeerschijf om de tijd bij te houden.

Wat zijn de kosten?

Leges parkeerkaart Gemeente Noardeast-Fryslân€ 55,00
Leges parkeerkaart Gemeente Schiermonnikoog€ 59,50
Medische keuring€ 119,17

Let op: Bij een afwijzing van de aanvraag, worden de kosten van de medische keuring wel in rekening gebracht.

Verhuizing doorgeven

Wanneer u gaat verhuizen naar een andere gemeente, blijft uw gehandicaptenparkeerkaart gewoon geldig. Geef uw verhuizing wel door aan de gemeente.

Vragen?

Staat het antwoord op uw vraag hier niet bij of is de informatie onduidelijk? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt bellen naar 0519-29 88 88 (optie 1) of een bericht sturen via e-mail info@noardeast-fryslan.nl