Greetje vertelt
Greetje
Middenin de mienskip staan. De schakel zijn tussen dorpen, wijken en de gemeente. Werken als dorpen- en wijkencoördinator leek Greetje Krol altijd al ontzettend leuk. In het voorjaar van 2024 kreeg ze de ruimte om haar administratieve functie bij de gemeente Noardeast-Fryslân te verruilen voor haar droombaan. “Dit had ik nooit durven dromen.”
Ze is druk bezig om ‘haar’ dorpen en wijken te leren kennen. Om kennis te maken met de bestuursleden van de dorps- en wijkbelangen. Zodat ze ontdekt wat er speelt. Waar ze maar kan, laat ze haar gezicht zien. “Ik wil laten zien dat ik er voor mijn dorpen en wijken ben”, zegt Greetje Krol. Nog maar kort geleden startte Greetje als dorpen- en wijkencoördinator: de functie die haar al jarenlang zo aansprak.
Direct betrokken
“Toen ik actief was in het dorpsbelang van mijn woonplaats, had ik weleens contact met onze toenmalige coördinator. Destijds dacht ik al: dát is een mooie baan! Zo divers en zo direct betrokken bij de gemeenschap. Zelf heb ik vrijwel altijd administratieve functies gehad. Sinds 2023 verzorgde ik de uitkeringsadministratie van de gemeente Noardeast-Fryslân. Een prima functie. Maar toen ik zag dat de gemeente een nieuwe dorpen- en wijkencoördinator zag, dacht ik: dit móet ik proberen.”
Leren en observeren
Met de start van haar nieuwe baan begon voor de kersverse coördinator een periode van leren en observeren. Omdat ze als dorpen- en wijkencoördinator ook ‘haar’ dorpen en wijken vertegenwoordigt in interne overleggen van de gemeente, krijgt ze te maken met talloze onderwerpen. “Van woningbouw en de energietransitie tot subsidies en groenonderhoud: ik schuif aan bij alle vergaderingen die gaan over ontwikkelingen in de dorpen. Er komt veel op me af. Gelukkig krijg ik de tijd om alles rustig in me op te nemen. En heb ik een vraag, dan is er altijd wel een collega die wil helpen.”
Verbonden
Zodra ze de kans heeft, gaat Greetje eropuit. “De dorpen en wijken in, dat is het mooiste wat er is.” Dat ze dorpen- en wijkencoördinator is in haar eigen gemeente, geeft haar functie een extra dimensie. “Ik voel me verbonden met het gebied, met de dorpen en wijken, met de mensen die erin wonen. Dat ik me als coördinator mag inzetten voor mijn eigen omgeving, had ik nooit durven dromen. Dat kan niet beter.”
Dat ik me als coördinator mag inzetten voor mijn eigen omgeving, had ik nooit durven dromen. Dat kan niet beter.”