Belangrijke notificatie

Let op! Vanaf donderdag 18 mei 2023 is het gemeentehuis in Kollum gesloten. U kunt vanaf maandag 22 mei 2023 voor Burgerzaken terecht in Dokkum. Maakt u een afspraak na 18 mei? Dan moet u naar het gemeentehuis in Dokkum om het product aan te vragen.

Koninklijke onderscheidingen

Kent u iemand uit de gemeente die een Koninklijke onderscheiding verdient? U kunt u hem of haar daarvoor voordragen bij de gemeente.

Goed om te weten

Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding? Houd er dan rekening mee dat hij of zij recent nog als vrijwilliger actief moet zijn geweest.

Wilt u voor iemand uit de gemeente een lintje aanvragen? Neem dan eerst contact op met het bestuurssecretariaat van de gemeente. We kunnen u in grote lijnen vertellen of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke Onderscheiding. We kunnen ook voor u controleren of uw aanvraag compleet is.

Aanvragen voor een koninklijke onderscheiding voor de 'Lintjesregen' dienen vóór 1 juni ingediend te zijn bij de gemeente.

Aanvragen gaat als volgt

 Wat gebeurt er met uw aanvraag?

  • Advies van de burgemeester op uw aanvraag
  • Advies van de commissaris van de Koning
  • Advies Kapittel voor de Civiele Orden
  • Voordracht en ontwerp-Koninklijk besluit door de minister 'die het aangaat'
  • Ondertekening Koninklijk besluit door Z.M. de Koning
  • Uitreiking

Koninklijke onderscheidingen voor maatschappelijke verdiensten zijn in Nederland onderverdeeld in verschillende orden. Welke orden dit zijn, leest u op www.lintjes.nl.