Kringloop

Algemeen

Heeft u spullen die u niet meer gebruikt en die u weg wilt doen? Soms kunnen deze spullen nog goed bruikbaar zijn voor iemand anders. Denkt u voordat u uw spullen weggooit na of iemand anders ze nog zou kunnen gebruiken. In dat geval zou u de spullen nog kunnen aanbieden op Marktplaats of naar een kringloopwinkel brengen.

Kringloopwinkels

Hieronder vindt u de adressen van twee Kringloopwinkels waar de gemeente een overeenkomst mee heeft.

  • Kringloopwinkel  “De Wissel”, Betterwird  10 Dokkum
  • Kringloopwinkel “Raderwerk”, Voorstraat 122 Kollum

Er zijn meer kringloopwinkels in Noardeast-Fryslân. Andere Kringloopwinkels kunt u vinden via de site van de branchevereniging van de Kringloopwinkels of kijk op de landelijke website van de Kringloopwinkels.

Demontagebedrijf

Voordat spullen naar de kringloopwinkels van raderwerk gaan worden deze nagekeken, getest, gesorteerd en indien nodig opgeknapt in het demontagebedrijf. Aan de Rijdstraat 2 in Kollum. Op deze manier wordt de kwaliteit hoog gehouden. Nadat ze gecontroleerd zijn worden de spullen naar de kringlopen van Raderwerk gebracht. De spullen die niet geschikt zijn demonteert het demontagebedrijf. Door het te demonteren ontstaan er grondstoffen die gerecycled of hergebruikt kunnen worden. Gedemonteerde goederen nemen minder ruimte in bij het vervoer en dragen bij aan een schoner milieu.

Spullen die je niet meer gebruikt kun je bij het demontagebedrijf brengen. Lukt dat niet? Dan kun je vragen of zij het bij je ophalen. 

Rijdstraat 2
9291 MB Kollum
Telefoonnummer: (0511) 45 28 30
Dinsdag: 09.00  – 16.00 uur
Woensdag: 09.00  – 16.00 uur
Donderdag: 09.00  – 16.00 uur
Vrijdag: 09.00  – 16.00 uur

Kleding en textiel doneren

Kleding, schoenen of ander textiel aan Raderwerk doneren? Deze kun je kwijt in de bovengrondse textielbakken in de gemeente Noardeast-Fryslân. De bakken worden door het demontagebedrijf geleegd.

De kledingbakken die door Raderwerk worden geleegd zijn:

  • Cedelshof, Kollumersweach
  • Swartewei, Aldwâld
  • Mr. Andreastraat, Kollum 3 stuks
  • Leegsterweg, Warfstermolen
  • Rosemastraat, Burum

Daarnaast zamelt Raderwerk twee keer per jaar aan huis textiel in. Dit wordt gedaan in Kollum en omgeving binnen de bebouwde kom. Houdt de afvalapp in de gaten wanneer deze inzameldata zijn.

 

Repair Café

Defecte apparaten kunt u laten herstellen in repaircafés of bij de detailhandel.
U kunt bij het Repair Café van Raderwerk aan de Voorstraat 122 In Kollum iedere derde woensdag van de maand terecht van 14.00-16.30 uur.

Nieuw voor oud

Heeft u een nieuw product gekocht, geef het oude dan mee aan de leverancier. De meeste bedrijven nemen oude apparaten of producten weer in. In een aantal gevallen (bijvoorbeeld elektrische apparaten en autobanden) zijn ze hier zelf toe verplicht                         

Ander gebruik

Kunt of wilt u het product niet kwijt, dan kunt u het ook mogelijk ergens anders voor gebruiken (bijvoorbeeld als krantenbak, paraplustandaard etc.)  of als siervoorwerp verfraaien (beschilderen, schuren, etc.)

Kunt u uw spullen niet op bovenstaande manier een tweede leven geven:

Demonteren

Is het product samengesteld uit meerdere onderdelen van diverse materialen, dan kunt u het product ook zelf uit elkaar halen, onderdelen weer gebruiken, of ze gescheiden aan de Milieustraat afgeven.