Procedure behandelen aanvraag omgevingsvergunning

Algemeen

Hier vindt u informatie over u de procedurestappen die de gemeente volgt bij de behandeling van een aanvraag om een omgevingsvergunning waarvoor de reguliere procedure geldt.

Procedure wettelijk geregeld

De procedure is wettelijk geregeld. De regels zijn te vinden in de Omgevingswet, het Omgevingsbesluit en de Algemene wet bestuursrecht (Awb). De procedurestappen uit de Awb staan hier in verkorte vorm. Deze hoeven niet altijd in onderstaande volgorde plaats te vinden.

Let op: Het is verstandig om vóór het indienen van de aanvraag met de gemeente te overleggen. U kunt dit aanvragen via de website van de gemeente. Kijk op deze website bij:  Omgevingsoverleg - overleg over plan, initiatief of idee Voor zo’n omgevingsoverleg gelden geen wettelijke procedureregels.

Indienen aanvraag

Indienen aanvraag, begin van de beslistermijn
 

U dient de aanvraag in bij het omgevingsloket. De beslistermijn begint te lopen vanaf het moment van ontvangst van de aanvraag. Als de gemeente de beslissing op de aanvraag aanhoudt, dan begint de termijn te lopen op de dag waarop de aanhouding eindigt. De beslistermijn is normaal gesproken 8 weken.

Ontvangstbevestiging
 

De gemeente stuurt de aanvrager zonder uitstel een ontvangstbevestiging. Hierin staat de dag van ontvangst van de aanvraag.

Mededeling aan de aanvrager
 

De gemeente doet aan de aanvrager een mededeling met de volgende inhoud: 

  • gemeente is bevoegd gezag is (en over die vergunning gaat)
  • welke procedure wordt gevolgd bij de voorbereiding van het besluit
  • de beslistermijn
  • de rechtsmiddelen die tegen het besluit openstaan (hoe u bezwaar kunt maken)

Kennisgeving aanvraag
 

De gemeente geeft zonder uitstel kennis van de aanvraag via de digitale site: officiële bekendmakingen en in het huis aan huis editie van de Nieuwe Dockumer Courant.

Hierin staat een zakelijke weergave van de inhoud de dag van ontvangst van de aanvraag

Verzoek om aanvullingen, opschorting beslistermijn

De gemeente beoordeelt of de aanvraag voldoet aan de eisen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Voldoet de aanvraag aan de wettelijke voorschriften? Zijn de meegeleverde gegevens en stukken voldoende? Als dat niet zo is, dan kan de gemeente de aanvraag buiten behandeling laten. Wel moet de gemeente de aanvrager dan eerst de gelegenheid geven om de aanvraag binnen een bepaalde termijn aan te vullen. Een verzoek om aanvullingen van de aanvraag schort de beslistermijn op. Deze stopt dan met lopen.

De Awb schort de beslistermijn ook op in de volgende gevallen:

  • De aanvrager stemt schriftelijk in met uitstel.
  • De vertraging kan aan de aanvrager worden toegerekend.
  • Het gemeente kan door overmacht de beschikking niet geven.
  • Het gemeente deelt de aanvrager mee dat het bij een buitenlandse instantie noodzakelijke informatie heeft opgevraagd.

Verlengen beslistermijn

De beslistermijn is normaal gesproken 8 weken. De gemeente kan de beslistermijn één keer met maximaal 6 weken verlengen. De gemeente maakt het besluit tot verlenging bekend aan de aanvrager binnen de beslistermijn.

Advies vragen aan adviesorgaan

In veel gevallen moet de gemeente advies aan andere overheidsinstanties vragen of aan bepaalde adviescommissies. Dan stuurt de gemeente de aanvraag naar het adviesorgaan voor advies. En verwerkt dit advies in het uiteindelijke besluit.

Zienswijze belanghebbende

Bij een wijziging van een omgevingsvergunning op aanvraag moet de gemeente soms een belanghebbende die het besluit niet heeft aangevraagd, in de gelegenheid stellen een zienswijze naar voren te brengen.

Zienswijze aanvrager bij afwijzing

Als de gemeente van plan is om een aanvraag af te wijzen, dan moet het de aanvrager in bepaalde gevallen de gelegenheid geven om een zienswijze naar voren te brengen.

Instemming van een andere overheidsinstantie

Is voor het nemen van het besluit de instemming van een ander bestuursorgaan voorgeschreven? Dan stuurt de gemeente het voorgenomen besluit naar dat bestuursorgaan. De gemeente wacht met het nemen van het definitieve besluit tot de instemming (of de weigering daarvan) binnen is. Als instemming is voorgeschreven, dan is de beslistermijn bij een besluit op aanvraag 12 weken in plaats van de gebruikelijke 8 weken.

Mededeling bij niet halen termijn besluit op aanvraag

Als de gemeente geen besluit op de aanvraag binnen de termijn kan nemen, dan deelt het dit mee aan de aanvrager.

Besluit over de omgevingsvergunning


De gemeente (college van burgemeester en wethouders) neemt een besluit tot verlenen, weigeren, wijzigen of intrekken van de omgevingsvergunning.
 


Bekendmaking besluit
 

De gemeente maakt het besluit bekend door toezending of uitreiking van het besluit aan de vergunninghouder en de aanvrager (vaak dezelfde persoon).

De gemeente vermeldt hierbij door wie, binnen welke termijn en bij welke instantie bezwaar en beroep gemaakt kan worden.
 


Mededeling van het besluit

 

Tegelijkertijd met of zo spoedig mogelijk na de bekendmaking doet de gemeente mededeling van het besluit aan:

degenen die bij de voorbereiding ervan een zienswijze hebben ingebracht
een adviseur, als de gemeente van dat advies afwijkt

De gemeente vermeldt hierbij door wie, binnen welke termijn en bij welk orgaan bezwaar en beroep mogelijk zijn.
 


Kennisgeving besluit
 

Bij een besluit op aanvraag geeft de gemeente kennis van dat besluit tegelijkertijd met of zo spoedig mogelijk na de bekendmaking. Dat gebeurt op www.officiëlebekendmakingen.nl en in de woensdageditie van de lokale krant.

In de kennisgeving staat:

  • een zakelijke weergave van de inhoud 
  • dat het gaat om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (als dit het geval is).

Inwerkingtreding

Een omgevingsvergunning die is voorbereid met de reguliere voorbereidingsprocedure, treedt in werking met ingang van de dag na de dag waarop het bevoegd gezag het besluit bekend heeft gemaakt.

Als het gaat om een wijziging van een bestaande toestand die niet kan worden hersteld, dan gelden andere regels. Denk bijvoorbeeld aan kappen van een boom of het slopen van een huis. Dan is de gemeente verplicht om in de omgevingsvergunning op te nemen dat deze 4 weken na de dag van bekendmaking in werking treedt. Dan hebben andere belanghebbenden nog de mogelijkheid om bezwaar te maken en een verzoek om voorlopige voorziening te doen. Als er sprake is van spoedeisende omstandigheden, dan kan de gemeente afwijken van de termijn van 4 weken.