Woonvoorzieningen

Algemeen

Met enkele kleine aanpassingen - zoals badbeugels, een antislipmat in de douche en een verhoogde toiletpot - verhoogt u uw wooncomfort en de veiligheid in huis.

Zelfstandig blijven wonen

De gemeente vergoedt alleen de goedkoopste oplossing die past bij uw probleem. U mag een duurdere aanpassing kiezen, als u daarvoor zelf bijbetaalt. Van kleine woonvoorzieningen zoals een postoel, douchestoel, beugels, toiletpot etc, wordt verwacht dat u deze zelf aanschaft. “Indien u in een woning woont van Thús Wonen, kunt u wellicht gebruik maken van de producten die Thus Wonen biedt.

Lukt dit niet vanwege uw financiële situatie, dan kunt u contact opnemen met het gebiedsteam.

Woonvoorzieningen zoals een tillift kunt u eerst lenen via de zorgverzekeringswet voor maximaal 6 maanden. Woonvoorzieningen zoals een bed, matras vallen niet onder Wmo.

Van onze inwoners wordt verwacht dat zij zelf ook nadenken over hoe zij wonen in relatie tot hun fysieke gezondheid. U kunt verhuizen naar een woning waarbij een slaapkamer en natte cel op de begane grond zijn gerealiseerd, als u nu al merkt dat u moeilijker ter been wordt.

Als de gemeente besluit dat u in aanmerking komt voor een vergoeding dan zijn er twee mogelijkheden: zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura regelt de gemeente de aanpassing voor u. Sommige woonvoorzieningen (bijvoorbeeld de traplift) krijgt u in bruikleen.

Bij een pgb krijgt u een maximumbedrag dat u kunt besteden bij de aanschaf van woningaanpassingen. U kunt pas in aanmerking komen voor een pgb als u al zorg of ondersteuning krijgt vanuit de Jeugdwet of de Wmo.

Eigen bijdrage

Voor aanpassingen in uw woning moet u een eigen bijdrage betalen. Dit wordt berekend en geregeld via het CAK. Voor aanpassingen voor een kind onder de 18 jaar, wordt een eigen bijdrage gevraagd aan de ouders.