Zaterdag 25 september openingsfeest KiK+Transferium Feanwâlden

Het project Kansen in Kernen (KiK), uitgevoerd door de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel en de provincie Fryslân, is ‘klear’. Het project omvat de herinrichting van de voormalige provinciale weg in de bebouwde kom van zes dorpen: Feanwâlden, Burgum, Damwâld, De Falom, Garyp en Hurdegaryp. Na aanleg van De Centrale As rijdt het doorgaande verkeer niet meer door de kernen van genoemde dorpen maar er omheen.

Kansen in Kernen

Met het project van Kansen in Kernen is de verkeersveiligheid en leefbaarheid in Damwâld, De Falom, Hurdegaryp, Burgum, Garyp en Feanwâlden verbeterd. Samen met de dorpen is er intensief gewerkt aan de nieuwe plannen. Via klankbordgroepen werden inwoners, ondernemers en scholen bij de voorbereidingen en uitvoering betrokken. Gedeputeerde Klaas Fokkinga: ,,Fiif jier nei de oanlis fan de Sintrale As hawwe alle seis doarpen, oanlizzend oan de As, harren karakter wer werom. Elkenien mei grutsk wêze op wat er mei elkoar berikt is.”

Zaterdag 25 september feest in Feanwâlden

De herinrichting van Feanwâlden, het laatste onderdeel van het project, is dan een feit. Tijd voor een feestje. In het Spoarpark dat het nieuwe stationsgebied, het transferium, verbindt met het dorp, is van 10 tot 17 uur van alles te beleven. In waterballen door het water, je laten schminken, met een treintje een ritje maken, lol hebben met een ballonnenclown, uit je dak gaan in springkussens, in een survivalbaan, op een ‘slak’, capriolen uithalen in de bungeejump of op de klimpiramide, draaien en zweven in de draai- en zweefmolen… Er is van alles te doen. Ook kun je deelnemen aan workshops van kindercircus Saranti. Verder is er een ‘straat’ met demonstraties van oude ambachten, een modeshow en staan overal in het stationspark foodtrucks en kun je genieten van de lekkerste gerechtjes.

Het evenement vindt plaats op een zogenaamde doorstroomlocatie, zoals een kermis, er is dus geen Corona toegangsbewijs nodig. Wel dient men zich aan de Corona-basisregels te houden als handen wassen, in elleboog niezen en afstand houden.