Asbest verwijderen

Abest

Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid als de asbestvezels vrij komen. Wanneer de vezels worden ingeademd, dan kunnen deze na verloop van tijd tot ernstige ziektes leiden, zoals longkanker. Het is verboden om asbest te gebruiken, te verwerken en voor handen te hebben. Zit asbest in een gebouw, dan mag het wel blijven zitten. Zolang er maar geen vezels vrijkomen. Het verwijderen van asbest is wel toegestaan. Maar daar horen regels bij om er voor te zorgen dat er zo weinig mogelijk vezels vrij kunnen komen. De hoofdregel is dat u asbest alleen mag verwijderen nadat u een sloopmelding bij de gemeente heeft gedaan. De gemeente moet daar eerst een positieve reactie op geven. 

Herkennen van asbest

Maar hoe weet je of iets asbest is? Om dat helemaal zeker te weten is niet eenvoudig. Toch weten we wel dat bijvoorbeeld golfplaten op daken ‘verdacht’ zijn. Stelregel is als u niet zeker weet dat het materiaal ‘verdacht’ is, dat u het dan wel als asbest moet behandelen. Het is dus asbest tot het tegendeel is bewezen! Op de Asbestwegwijzer vindt u wanneer een materiaal asbesthoudend kan zijn

Zwerfasbest

Dat is asbest dat in de omgeving terecht is gekomen. Soms komt het vrij door asbestbranden. Asbestbranden is eigenlijk een foute naam, asbest brandt niet. Maar door een brand ontstaat een gebied met besmetting door asbestvezels. Het komt helaas ook voor dat mensen asbestafval weggooien.

Door de gevaren voor de gezondheid van mensen vindt de gemeente dit zwerfasbest een echt probleem. De gemeente let daar extra op. Als de gemeente zwerfasbest aantreft, dan komen we onmiddellijk in actie. Het belangrijkste is dat het ‘besmettingsgevaar’ wordt weggehaald. Pas daarna gaan we onderzoeken hoe dit asbest er is gekomen en of de gemeente de kosten van het schoonmaken misschien kan verhalen. 

Asbestverbod daken

De overheid wil dat in 2024 alle asbestdaken verboden zijn. Over dit verbod is al het nodige te doen. Op dit moment is dit verbod nog niet van kracht. Wij houden u op de hoogte. 

Asbest verwijderen

Indien u plannen heeft om te gaan verbouwen en of slopen, en u heeft een woning die is gebouwd voor 1994, moet u in het bezit zijn van een asbestinventarisatierapport. Het rapport moet worden opgemaakt door een gecertificeerd inventarisatiebureau.

Dit rapport moet gelden voor het deel van het gebouw waar gesloopt zal worden. Mocht hieruit blijken dat er asbest is aangetroffen, dan zijn er twee mogelijkheden. Het asbest zelf verwijderen, of het asbest laten verwijderen. Hieronder geven we aan wanneer u het zelf mag verwijderen, en wanneer u het moet laten verwijderen. 

Asbestverwijderingsbedrijf

Moet u veel asbest verwijderen? In ieder geval meer dan 35 vierkante meter? Dan moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. U mag zoveel asbest niet zelf gaan weghalen. 

Zoekt u een asbestverwijderingsbedrijf. Kijk dan op deze landelijke site:  Ascert.  Kijkt u bij "asbestverwijderingsbedrijf".

Dit bedrijf regelt ook alle zaken voor u. Zoals het doen van de sloopmelding. Voor deze grotere asbest verwijderingen heeft de gemeente 4 weken om de sloopmelding te beoordelen en om met een reactie te komen.

Zelf asbest verwijderen

Indien u materiaal wil slopen uit of aan een woning of een ander gebouw heeft u altijd een asbestinventarisatierapport nodig, tenzij de woning of het gebouw na 1994 is gebouwd. Op de website van Ascert staan alle bedrijven die een asbestinventarisatie mogen uit voeren www.ascert.nl

U mag als particulier in sommige gevallen asbest zelf verwijderen. Eén van de uitzonderingen die u zelf mag verwijderen betreft geschroefd, hecht gebonden plaatmateriaal. De hoeveelheid is eenmalig tot 35 m² per perceel. Het plaatmateriaal mag hierbij niet op een andere manier nog vastzitten, zoals met kit of lijm. 

Het zelf verwijderen van asbest valt onder de uitzonderingen van de verplichting tot het laten saneren door een gecertificeerd bedrijf. 

Voor het verwijderen en afvoeren van asbest moet u altijd een sloopmelding doen. De sloopmelding kan via het Omgevingsloket worden ingediend.

Mocht dit niet lukken, dan kunt u ook het formulier onder aan deze pagina invullen.

Als de aanvraag voor de sloopmelding is ingediend heeft de gemeente 5 werkdagen de tijd  om te reageren op deze "kleine" sloopmelding.(De gemeente is verplicht om binnen vijf werkdagen te reageren. Is deze termijn verlopen, dan mag u beginnen). U moet dan nog wel een asbestinventarisatierapport hebben voor het deel dat gesloopt wordt.

De gemeente beoordeelt of de melding juist en compleet is. Zodra u een positieve reactie van de gemeente heeft ontvangen, mag u beginnen met het verwijderen van het asbest.

Wanneer het asbest is verwijderd moet u het goed inpakken in stevig plastic, en kunt u het daarna met het formulier dat u heeft ontvangen, inleveren bij de milieustraat.

Asbest laten verwijderen

Als u het Bewijs van ontvangst heeft gekregen mag u direct beginnen. Heeft u na 4 weken geen brief ontvangen? Dan kunt u beginnen met de sloop. Hebt u eerder bericht gekregen dat uw melding niet akkoord is? Dan mag u natuurlijk niet beginnen. U moet doen wat in die brief staat

Blijkt uit het asbestinventarisatierapport dat er asbest aanwezig is, en het is niet geschroefd, dan mag u het zelf niet verwijderen. U moet dan een gecertificeerd bedrijf in schakelen en het asbest laten verwijderen. Het asbestinventarisatierapport dient bij de werkzaamheden ter plaatse getoond te kunnen worden. (de lijst met gecertificeerde asbestsaneerders vindt u op www.ascert.nl

Er zijn uitzonderingen op de plicht tot het laten opstellen van een asbestinventarisatierapport. Welke uitzonderingen dit zijn kunt u bij de gemeente vragen.

Start en einde werkzaamheden melden

U meldt minimaal 2 werkdagen van tevoren wanneer u begint met het asbest verwijderen. En u meldt uiterlijk op de eerste werkdag nadat u klaar bent met de werkzaamheden. 

Deze meldingen doet u bij voorkeur per mail (info@noardeast-fryslan.nl onder vermelding van het zaaknummer van de sloopmelding of het adres). U kunt ook altijd telefonisch contact opnemen met de gemeente. 

Gegevens bij de melding 

  • Naam en adres eigenaar van het gebouw dat asbest bevat 
  • Naam en adres uitvoerder van de werkzaamheden 
  • Adres, kadastraal nummer en soort gebouw 
  • De data en tijdstippen waarop u gaat slopen 
  • Hoe u gaat slopen 
  • Gegevens over de afvalstoffen en hoe u deze gaat afvoeren 
  • Een slooptekening waar op is aangegeven wat en waar u sloopt 
  • De sloopmelding 

Asbestinventarisatierapport

U moet een asbestinventarisatierapport meesturen als u: 

  • Meer dan 35 m² asbesthoudend materiaal verwijdert 
  • Asbest wilt verwijderen uit een gebouw dat gebouwd is voor 1994 

Dit rapport moet worden opgesteld door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf (zie Ascert). 

Informatie

  • www.infomil.nl (asbest herkennen, asbestverbod, algemene info). 
  • Als u niet zeker weet of een bepaald materiaal asbest bevat, kijkt u op de Asbestwegwijzer om een indruk te krijgen in welke materialen asbest kan zitten.
  •  Alleen een gecertificeerd bedrijf mag onderzoeken of er asbest aanwezig is. Een overzicht van gecertificeerde bedrijven vindt u de site van Ascert.