U kunt alleen nog op afspraak langskomen in het gemeentehuis in Dokkum. Meer informatie over het maken van een afspraak vindt u op de Contact pagina.

Kinderburgemeester

Kinderburgemeester Marije Adema
Kinderburgemeester Marije Adema

Wie is de Kinderburgemeester?

Marije Adema uit Westergeest van de school CBS De Bining is de eerste Kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Wat doet de Kinderburgemeester?

Zij is aanwezig bij de intocht van Sinterklaas, maar bijvoorbeeld ook bij de installatie van de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân en bij diverse andere evenementen. Soms voert de kinderburgemeester ook ‘burgemeesterlijke’ taken uit als een openingshandeling of een toespraakje. De kinderburgemeester vertegenwoordigt de gemeente Noardeast-Fryslân en dan met name de kinderen die in deze gemeente wonen. Een kinderburgemeester kan zich ook inzetten voor een bepaald doel of project.

Hoe kom ik in contact met de Kinderburgemeester?

Je kunt in contact komen met de Kinderburgemeester via het emailadres: kinderburgemeester@noardeast-fryslan.nl.

Hoe is Marije Kinderburgemeester geworden?

Alle lagere scholen van de gemeente Noardeast-Fryslân hebben een speciaal lespakket voor de groepen 7 en 8 ontvangen, met daarin o.a. aanmeldformulieren voor leerlingen, posters en lesmateriaal. Raadsleden zijn desgewenst naar een school geweest om te vertellen over de gemeenteraad en het werk dat de raadsleden doen.

In oktober 2019 hebben achttien jongens en vijfentwintig meisjes zich aangemeld voor deze functie. Na een tussenronde bleven er 10 kandidaten over voor de eindronde van de Verkiezing Kinderburgemeester die op woensdag 6 november is gehouden. Daar kwam Marije als winnaar uit de eindstrijd. Donderdagavond 7 november is Marije benoemd door de gemeenteraad en door burgemeester Hayo Apotheker geïnstalleerd. Dit gebeurde door het afnemen van een belofte en het omhangen van het keten van de kinderburgemeester.

Tot wanneer is Marije Kinderburgemeester?

Marije Adema is met ingang van 7 november 2019 benoemt tot Kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân voor de periode 2019 / 2020. 

In het najaar van 2020 wordt er opnieuw een Verkiezing Kinderburgemeester gehouden.