U kunt alleen nog op afspraak langskomen in het gemeentehuis in Dokkum. Meer informatie over het maken van een afspraak vindt u op de Contact pagina. 

Kinderburgemeester

Kinderburgemeester Marije Adema
Kinderburgemeester Marije Adema

 

Marije Adema uit Westergeest was de eerste Kinderburgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân.

Wat doet de Kinderburgemeester?

De kinderburgemeester is aanwezig bij de intocht van Sinterklaas, maar bijvoorbeeld bij diverse andere evenementen. Soms voert de kinderburgemeester ook ‘burgemeesterlijke’ taken uit als een openingshandeling of een toespraakje. De kinderburgemeester vertegenwoordigt de gemeente Noardeast-Fryslân en dan met name de kinderen die in deze gemeente wonen. Een kinderburgemeester kan zich ook inzetten voor een bepaald doel of project.

Hoe kom ik in contact met de Kinderburgemeester?

Je kunt in contact komen met de Kinderburgemeester via het emailadres: kinderburgemeester@noardeast-fryslan.nl.

Hoe word je kinderburgemeester?

Als kinderburgemeester ben je aanwezig bij activiteiten voor kinderen in de gemeente. Een kinderburgemeester kan zich ook inzetten voor een bepaald doel of project. Soms houd je een toespraakje en ook kunnen kinderen bij je terecht als ze leuke ideeën hebben voor de gemeente.

Van de kinderburgemeester wordt verwacht dat hij/zij het leuk vindt om in de belangstelling te staan en een beetje vlot kan praten. De kinderburgemeester woont in de gemeente Noardeast-Fryslân en zit in groep 7 van de basisschool.

Termijn

De termijn van de nieuwe kinderburgemeester loopt van november ’21 tot juli ’23. Een leerling die nu in groep 8 zit zal in juli ’22 naar het voorgezet onderwijs gaan. Terwijl de oorspronkelijke bedoeling is dat de kinderburgemeester een basisschool leerling betreft. Ook qua tijd en inspanning is het kinderburgemeesterschap voor een leerling uit het voortgezet onderwijs lastiger te combineren. Daarom is ervoor gekozen dit jaar alleen uit groep 7 te werven.

Verkiezing kinderburgemeester

Op woensdag 3 november is de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester in de raadszaal in het gemeentehuis in Kollum.  Tijdens deze verkiezing moeten kandidaat-burgemeesters zich presenteren en vertellen wat zij belangrijk vinden en waarom zij de nieuwe kinderburgemeester moeten worden. Een deskundige jury zal uit de presentaties de winnaar kiezen.
Het programma van 3 november is hier te bekijken.

Op donderdag 4 november wordt dan de nieuwe kinderburgemeester officieel geïnstalleerd.