Kranslegging en herdenking in Dokkum op 22 januari 2024

De jaarlijkse kranslegging en herdenking van de ‘22e januari 1945’ vindt ook dit jaar weer plaats. Het is dit jaar 79 jaar geleden dat 20 gevangenen uit gevangenissen in Leeuwarden en Groningen zijn omgebracht aan de Woudweg in Dokkum. 

Ieder jaar herdenken we de slachtoffers

Dit doen we met een bijeenkomst bij het monument aan de Woudweg. Johannes Kramer, burgemeester van de gemeente Noardeast-Fryslân, het comité tot herdenking van de 22e januari en de Bond van Friese Wapenbroeders leggen samen met leerlingen van het Dockinga College kransen bij het monument. 

De bijeenkomst begint 10.30 uur in het Omnium van het Dockinga College 

De gemeente Noardeast-Fryslân en het Dockinga College hebben een passend programma gemaakt, waarin samen met betrokkenen, familie, leerlingen en belangstellenden de slachtoffers herdacht worden. Er zijn toespraken door Hilbrand Visser, directeur van het Dockinga College en burgemeester Johannes Kramer. In een stille tocht lopen de aanwezigen vervolgens naar het monument aan de Woudweg waar twee kransen worden gelegd.

Het Dockinga Collega heeft het monument aan de Woudweg geadopteerd 

Elk jaar besteden leerlingen aandacht aan deze gebeurtenis. Dit gebeurt niet alleen in de lessen. Ze werken ook mee aan de herdenking door op hun eigen wijze een brug te slaan van vroeger naar nu, veelal door theater en muziek. En ze helpen mee bij de kranslegging.

Wat gebeurde er op 22 januari 1945?

Op 22 januari 1945 werden aan de Woudweg in Dokkum 20 mannen gefusilleerd op bevel van de Duitsers. Dit was als wraak voor een verzetsactie in De Falom. Bij deze bevrijdingsactie overvielen verzetsmensen een Duitse auto met arrestanten. Als gevolg daarvan stierven een Duitse SD’er en zijn chauffeur. De Duitsers besloten toen 20 mannen te fusilleren. Ze selecteerden 9 gevangenen uit de gevangenis in Leeuwarden, verzetsstrijders en Joden. De Duitsers wezen toen nog 11 gevangenen aan uit de gevangenis van Groningen, ook verzetsstrijders en Joden. Alle verzetsstrijders hadden ook zonder deze wraakactie waarschijnlijk de doodstraf gekregen. De eerste vijf slachtoffers die aan de Woudweg gefusilleerd werden, kwamen uit de omgeving van Dokkum.