Lancering welzijnsplatform Noardeast Ferbûn!

Het welzijnsplatform Noardeast Ferbûn is een feit. Professionals, vrijwilligers en andere betrokkenen in het sociaal domein vierden afgelopen donderdag de lancering van het welzijnsplatform Noardeast Ferbûn. Een informatieve middag met veel mooie voorbeelden uit de praktijk. Het platform bestaat uit verschillende maatschappelijke organisaties uit de regio, waaronder Yfke, Sport Fryslân, Humanitas, het Leger des Heils, Dokwurk, Bibliotheek, Stjoer, Opus3 en anderen. Met dit platform bouwen de organisaties aan een sterke sociale basis. 

We hebben elkaar nodig 

Wethouder Lysbeth Vellinga opende de middag met de woorden: “Gemeenschapsgeld willen we ook voor de gemeenschap inzetten. Bezuinigen is nooit een doel geweest, maar laten we elkaar dan juist nu op de beste manier gebruiken. De gemeente kan het niet alleen, jullie kunnen het niet alleen. We hebben elkaar nodig.''   

Voorzitter Remco den Dulk – van Noardeast Ferbûn - voegde hieraan toe: ''We werken al een jaar samen en alleen daaruit zijn al prachtige dingen ontstaan. Ik ben trots en blij dat we dit op dezelfde voet voortzetten.'' Ook noemde hij: ''Het is een lancering, maar eigenlijk is het nog maar het vertrekpunt.'' 

Vergrijzing en personeelstekorten 

Uit cijfers blijkt dat we in Friesland, en in Noordoost Friesland in het bijzonder, op korte termijn te maken krijgen met vergrijzing. De vraag naar zorg zal hierdoor sterk toenemen. Ook omdat het aantal mensen ouder dan 80 sterk toeneemt. Maar het aantal mensen dat deze zorg kan geven, zal afnemen. Hierdoor zullen problemen ontstaan, die we gezamenlijk moeten proberen het hoofd te bieden.  

''Hoe ziet uw leven in Fryslân eruit over 15 jaar?''  

Arjen Droog, directeur-bestuurder van Planbureau Fryslân gaf een inspirerende, maar ook aangrijpende presentatie over de ontwikkeling van Fryslân op het gebied van welzijn en welvaart. De noodzaak dat er iets moet gebeuren is hoog. En dat ziet het sociaal domein in. Droog noemt: ''In de komende 15 jaar zien we bij het planbureau een aantal trends. De verschillen met nu zullen erg groot zijn. Mensen in Friesland zijn de gelukkigste van Nederland. Maar Fryslân heeft een minder hoog economisch verdienvremogen dan de rest van Nederland. Ook wel, de Friese Paradox. De komende tijd staat het Fries geluk onder druk. De stijgende zorgvraag, veroorzaakt door vergrijzing en een groeiende groep chronisch zieken, staat scherp in contrast met het afnemende aantal zorgverleners en mantelzorgers.   

Planbureau Fryslân heeft de veranderende verantwoordelijkheden voor de zorg onderzocht, waarbij de rol ligt op de rol van de inwoners van Fryslân. Dit rapport ''Wie zorgt er voor de zorg?'' is hier te lezen. 

Het aanhalen van de samenwerking met en tussen welzijnsorganisaties is één van de oplossingen daarvoor  

Noardeast Ferbûn is daarvoor bedoeld. Uiteraard worden met deze samenwerking niet alle problemen opgelost. Maar via Noardeast Ferbûn kan wel geworden gewerkt aan gezond oud worden, gelijke kansen en een sterkere mienskip. Daarmee bedoelen we dat inwoners van Noardeast-Fryslân in contact met elkaar staan, elkaar helpen en naar elkaar omkijken. Dat is belangrijk, want dat kan ervoor zorgen dat er minder vaak een beroep hoeft te worden gedaan op professionele zorg. Noardeast Ferbûn is dus één van de manieren om het hoofd te bieden aan de druk op de zorg, die over niet al te lange tijd wordt verwacht.  

Het vlammetje in ieders hart 

Wethouder Lysbeth Vellinga prees de aanwezige medewerkers van deelnemende organisaties voor de intenties waarmee zij hun werk doen. “Als je dit werk doet, dan kan het niet anders dan dat er een vlammetje in jouw hart brandt. Iets van binnenuit dat jou aanzet je sterk te maken voor het welzijn van onze inwoners. Met die gezamenlijke passie gaan we de samenwerking met elkaar aan”. Wethouder Vellinga sloot de middag verrassend af met een passend en mooi gedicht van Toon Hermans: ''Er moeten mensen zijn''.   

Foto's lancering Noardeast Ferbûn