Stappenplan bouwen volgens de bouwregels

Stap 1:  Vergunningcheck bouwtechnische deel

U zoekt een architect, adviseur of aannemer om samen uw bouwplannen uit te voeren U zoekt een architect, adviseur of aannemer om samen uw bouwplannen uit te voeren. Of misschien gaat u zelf bouwen. U krijgt dan te maken met de Omgevingswet. Deze wet bevat regels voor de fysieke leefomgeving. Dit gaat over het beschermen van het milieu, de gezondheid, de natuur, de veiligheid en de bouw- en omgevingskwaliteit. Uw bouwplannen moeten getoetst worden aan het omgevingsplan. Er kunnen regels in staan die bijvoorbeeld het bouwen verbieden, bijvoorbeeld om planten en dieren te beschermen.

Via Omgevingsloket kunt u een online vergunningscheck doen.

U ziet dan:

  • Of u een vergunningen nodig heeft
  • Of u een melding moet doen voor het bouwen
  • Wat u moet doen om de vergunning aan te vragen

Moet u een bouwmelding doen? Dan valt het bouwwerk in gevolgklasse 1. Moet u een vergunning voor de technische bouwactiviteit aanvragen? Dan valt het bouwwerk in gevolgklasse 2 of 3.

Moet u een bouwmelding doen? Dan zijn dit de vervolgstappen:

 

Stappenplan voor bouwen bouwwerk gevolgklasse 1 (geen verbouwing)

Stap 2:  Check omgevingsvergunning bouwen (ruimtelijk deel)

U controleert of u een omgevingsvergunning voor ruimtelijk deel van het bouwen nodig hebt in  Vergunningcheck - Omgevingsloket Heeft u een vergunning nodig? Dan vraagt u deze aan via het Omgevingsloket. 

Stap 3:  Inhuren kwaliteitsborger

U huurt zelf een kwaliteitsborger in. Op de website  Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw vindt u een lijst met kwaliteitsborgers.

Stap 4:  Bouwmelding indienen

U dient eerst een bouwmelding in bij de gemeente. Dat gebeurt via het Omgevingsloket. U mag niet beginnen met bouwen, voordat u een complete melding hebt ingediend. De bouwmelding moet zijn ingediend tenminste 4 weken voor de bouw begint. Hier geeft u ook aan wie uw kwaliteitsborger is. 

Bij deze melding hoort een risicobeoordeling en het borgingsplan. Bij de melding geeft u aan met welke kwaliteitsborger u samenwerkt.
Deze stap zal vaak in samenwerking met de kwaliteitsborger gebeuren.

U krijgt van de gemeente te horen of uw melding is geaccepteerd of afgewezen. Ontbreekt er informatie? Dan moet u een nieuwe melding indienen. 

Vier weken na het indienen van de melding mag u met de bouw beginnen.

Stap 5:  Melding start bouw

Tenminste twee dagen voor het begin van de bouw, geeft u via het Omgevingsloket de start van de bouw door aan de gemeente.

Stap 6:  Controle door kwaliteitsborger

De kwaliteitsborger controleert of aan de bouwtechnische voorschriften wordt voldaan. Hij of zij kijkt of alles volgens de bouwtechnische regels verloopt.

De gemeente blijft het bevoegd gezag. Als er een reden voor is, dan controleert de gemeente of er aan de bouwvoorschriften wordt voldaan. Ook als geen bouwmelding of gereedmelding is ingediend, kan de gemeente handhaven. De kwaliteitsborger kan dit niet.

Als de kwaliteitsborger of de gemeente een probleem ziet, kan de gemeente de bouw stilleggen.

U ontvangt een verklaring van de kwaliteitsborger als het vertrouwen bestaat dat het bouwwerk aan de bouwtechnische voorschriften voldoet.

Stap 7:  Melding einde bouw

Eén dag nadat u klaar bent met bouwen, geeft u dat einde van het bouwen door via het Omgevingsloket.

Stap 8:  Gereedmelding

U mag het bouwwerk niet gebruiken voordat u een complete gereedmelding heeft ingediend.

Als eventuele afwijkingen zijn aangepast, het bouwproject klaar is en aan alle bouwtechnische regels voldoet, stelt de kwaliteitsborger een verklaring op. Deze verklaring stuurt u samen met het dossier dat de aannemer heeft gemaakt als gereedmelding naar de gemeente. Dat gaat via het omgevingsloket. 

Deze gereedmelding moet uiterlijk twee weken voor u het gebouw wilt gebruiken helemaal in orde zijn. 

Is de melding onvolledig dan informeert de gemeente dat de melding formeel niet is gedaan.

(NB. Een gereedmelding is niet hetzelfde als de oplevering door de aannemer!)

Stap 9:  In gebruik nemen

Twee weken na de gereedmelding mag u het bouwwerk in gebruik nemen.

 

Stappenplan voor bouwen nieuw bouwwerk gevolgklasse 2 en 3 

Stap 1: Vergunningaanvraag ruimtelijk bouwen

Voor bouwwerken in de gevolgklasse 2 en 3 heeft u een omgevingsvergunning voor het ruimtelijk deel van het bouwen nodig van de gemeente. Deze kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. Daar kunt u eerst ook een vergunningcheck doen. U kunt ook eerst een overleg met de gemeente over uw bouwplan aanvragen. Zie voor meer informatie bij de tegel Vergunningen -> Overleg over een plan, initiatief of idee.- link

Stap 2: Vergunningaanvraag technisch bouwen

U heeft ook een vergunning van de gemeente nodig voor het technische bouwen. Deze kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. U kunt beide vergunningen (voor technische en ruimtelijk deel)  ook samen aanvragen. U hoeft beide vergunningen niet apart aan te vragen.

De gemeente beoordeelt de aanvragen en komt binnen 8 weken met een besluit. Zodra u beide vergunning hebt gekregen en er niemand bezwaar heeft gemaakt, dan kunt u beginnen met bouwen

Stap 3: Melding start bouw

Twee dagen voor het begin van de bouw geeft u dit door via het Omgevingsloket.

Stap 4: Toezicht door gemeente tijdens bouw

De gemeente houdt toezicht op de bouwwerkzaamheden. De gemeente kan handhaven als het bouwwerk niet aan de regels voldoet.

Stap 5: Melding einde bouw

Zodra de bouw klaar is, geeft u dit aan de gemeente door via het Omgevingsloket.

De gemeente bepaalt dan of het bouwwerk in gebruik mag worden genomen.

 

Stappenplan voor een verbouwing

Stap 1: Vergunningaanvraag ruimtelijk bouwen

Voor een verbouwing is of een omgevingsvergunning voor het ruimtelijk deel nodig of het kan vergunningvrij. Doet u eerst een Vergunningcheck - Omgevingsloket  Zie voor meer informatie op onze website bij Informatie over de vergunningcheck van Omgevingsloket

U kunt ook eerst een overleg met de gemeente over uw bouwplan aanvragen. Zie voor meer informatie bij Omgevingsoverleg - overleg over plan, initiatief of idee

Stap 2: Vergunningaanvraag technisch bouwen

Ook hier moet u eerst checken of een vergunning nodig heeft of dat het misschien vergunningvrij kan. Doet u eerst een Doet u eerst een Vergunningcheck - Omgevingsloket  Zie voor meer informatie op onze website bij Informatie over de vergunningcheck van Omgevingsloket

Heeft u een vergunning van de gemeente nodig voor het technische bouwen? Deze kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. U kunt beide vergunningen (voor technische en ruimtelijk deel)  ook samen aanvragen. U hoeft beide vergunningen niet apart aan te vragen.

De gemeente beoordeelt de aanvragen en komt binnen 8 weken met een besluit. Zodra u beide vergunning hebt gekregen en er niemand bezwaar heeft gemaakt, dan kunt u beginnen met bouwen

Stap 3: Melding start bouw

Twee dagen voor het begin van de bouw geeft u dit door via het Omgevingsloket.

Stap 4: Toezicht door gemeente tijdens bouw

De gemeente houdt toezicht op de bouwwerkzaamheden. De gemeente kan handhaven als het bouwwerk niet aan de regels voldoet.

Stap 5: Melding einde bouw

Zodra de bouw klaar is, geeft u dit aan de gemeente door via het Omgevingsloket.

De gemeente bepaalt dan of het bouwwerk in gebruik mag worden genomen.