Bouwen en verbouwen

Om iets te mogen bouwen heeft u meestal een vergunning nodig.

De gemeente toetst uw bouwplan aan het gemeentelijke Omgevingsplan. Het gaat dan om de regels voor het ruimtelijke deel. In het Omgevingsplan staan bijvoorbeeld regels over de functie of het uiterlijk van het bouwwerk, over de hoogte en de plek waar gebouwd mag worden.

* U krijgt binnen 8 weken een beslissing op uw aanvraag. Het college van burgemeester en wethouders beslist op uw aanvraag. Er zijn kosten verbonden aan het indienen van een aanvraag.

Klikt u op de tegels hieronder voor meer informatie over de regels voor bouwen en verbouwen en de nieuwe Wet kwaliteitsborging 

Technisch bouwen

Naast de regels voor ruimtelijk deel van bouwen moet u ook voldoen aan de regels over technisch bouwen. Die staan in de nieuwe Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Voor bouwwerken in gevolgklasse 1 moet u zelf een kwaliteitsborger inschakelen, die controleert of volgens de wettelijke eisen wordt gebouwd.

Vergunningvrij

Er zijn mogelijkheden om vergunningsvrij te bouwen. Deze staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving en in het Omgevingsplan. Ook al is uw bouwplan vergunningvrij, u moet wel voldoen aan de algemene regels in het Omgevingsplan.

In het digitale Omgevingsloket kunt u checken of u voor uw bouwplan een vergunning nodig hebt, een melding moet doen of dat u misschien vergunningvrij mag bouwen.