Verplichtingen bij bouwactiviteiten

U heeft een mooi bouwplan en wilt graag gaan bouwen. Wat u aan vergunningen nodig heeft, is afhankelijk van de soort bouwactiviteit.

  • Grote of ingewikkelde technische bouwactiviteiten (gevolgklasse 2 en 3) 

    Vergunningplichtig: hiervoor moet u een vergunning aanvragen bij de gemeente. Voor het technische deel van het bouwen en voor het ruimtelijke deel.

     

  • Bouwen van eengezinswoningen, kleinere bedrijfspanden (gevolgklasse 1)

    Meldingsplichtig en verguningplichtig: Voor het technische deel moet u bij de gemeente een bouwmelding doen. U moet een kwaliteitsborger inschakelen die controleert of het bouwwerk voldoet aan de bouweisen. U mag pas starten als u de melding gedaan heeft. 
    Voor het ruimtelijke deel  heeft u in de regel een omgevingsvergunning van de gemeente nodig.

     

  •  Kleine verbouwingen of kleinere bouwwerken

    Vaak vergunningvrij: veel van deze bouwactiviteiten kunt u doen zonder vergunning of bouwmelding. Denk aan het plaatsen van een dakkapel, dakraam of zonnepanelen. Bouwactiviteiten die eerder al vergunningvrij waren, zijn dit nog steeds, ook onder de Omgevingswet. 

In het landelijke Omgevingsloket kunt u checken welke verplichting geldt voor het bouwwerk dat u wilt bouwen.

Meer informatie kunt u vinden onder Vergunningen | Gemeente Noardeast-Fryslân

 

Knip in ruimtelijk en technisch bouwen

De Omgevingswet knipt de regels voor het bouwen van een bouwwerk op in twee delen: een ruimtelijk deel en een technisch deel. 

  1. Het ruimtelijke deel gaat over de vraag of u op een bepaalde plek mag bouwen. En het gaat over het ‘uiterlijk van bouwwerken: hoe een bouwwerk eruit moet komen te zien (bijvoorbeeld het type dak of kleur van de baksteen). Voor dit deel heeft u meestal een omgevingsvergunning van de gemeente nodig.
     
  2. Het technische deel gaat over de technische regels en kwaliteitseisen waar een bouwwerk aan moet voldoen.

De Wet kwaliteitsborging heeft hier regels voor gesteld.

Voor nieuw te bouwen gebouwen die een laag risico hebben, is geen vergunning nodig. Wel moet u een melding doen bij de gemeente. En u moet u in dat geval een kwaliteitsborger inhuren. Die kwaliteitsborger controleert of het bouwwerk volgens de regels van de wet wordt gebouwd. De kwaliteitsborger geeft u een verklaring dat het gebouw aan de wettelijke eisen voldoet. Die verklaring geeft u aan de gemeente als bewijs dat het gebouw aan de eisen voldoet. U moet bij de gemeente een bouwmelding doen. En als het bouwwerk klaar is, moet u een gereedmelding naar de gemeente sturen.

Het gaat daarbij voorlopig alleen om nieuw te bouwen bouwwerken

Voor alle andere meer complexe, en meer risicovolle nieuwbouw heeft u een vergunning van de gemeente nodig voor het technische deel. U hoeft dan geen kwaliteitsborger in te schakelen. De gemeente zorgt voor vergunningverlening en toezicht. 

Het verbouwen van bouwwerken valt nog niet onder de Wet kwaliteitsborging. Het verbouwen blijft nog onder het toezicht van de overheid, in de meeste gevallen is dat de gemeente. Voor verbouwen moet vaak nog een vergunning worden aangevraagd voor zowel het technische als het ruimtelijke deel. Maar verbouwen kan in sommige gevallen ook vergunningvrij (en dat er dus geen vergunning hoeft te worden aangevraagd).