Thuis blijven wonen

Algemeen

In uw eigen huis blijven wonen. Ook als u oud(er) wordt. Denkt u er wel eens over na?

Maak uw huis levensloopbestendig

Verlaagde drempels, brede deuren, een inloopdouche of uw slaapkamer naar de begane grond verplaatsen. Dat zijn allemaal maatregelen die u kunt nemen om uw woning levensloopbestendig te maken.

Beter thuis wonen met één druk op de knop

Maak ook handig gebruik van de techniek. Denk bijvoorbeeld eens aan personenalarmering: met één druk op de knop staat er snel hulp op de stoep.

Een drempelloze woning is een stuk veiliger

Maar u kunt ook oprijplaten aan de drempels vastmaken, zodat een rollator of rolstoel er gemakkelijk overheen rijdt. Met een extra beugel naast de deur heeft u ook gelijk wat extra steun.

Trap op, trap af

Antislip-strips of bekleding op de traptreden geven een veiliger gevoel. Ze maken de kans op een val stukken kleiner. Ook een extra trapleuning is geen overbodige luxe. Als traplopen écht een probleem wordt, dan kunt u nadenken over een traplift. In zo goed als elke woning is een traplift mogelijk.

Zorg voor goede buitenverlichting

Zodat u in het donker gemakkelijk het sleutelgat vindt. En drempels beter ziet en kunt zien wie er voor uw deur staat. Een buitenlamp met bewegingssensor kan ook mogelijke inbrekers afschrikken.

Ga voor ‘draadloos’

Een onfortuinlijke val of struikelpartij ligt eerder op de loer in een huis met losliggende draden en snoeren. Bekijk uw woning eens goed op dit soort risico’s. Neem afscheid van losliggende kleden/kleedjes. En ga voor ‘draadloos’. Want voorkomen is beter dan genezen.

Maak uw huis energiezuinig

Wilt u uw huis toekomstbestendig, comfortabeler of energiezuiniger maken? Dan kunt u gebruik maken verschillende subsidies en leningen. Vraag gratis om advies bij onze energiecoach en energieadviseur.  Kijk voor meer informatie op Duurzame energie in Noardeast-Fryslân.

U kunt ook informatie vragen bij uw verhuurder of het Gebiedsteam Wmo van de gemeente via (0519) 298 888 (optie 1 ). Bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30-16.30 en vrijdag van 8.30-12.00.