Visie Voorstraat

De Voorstraat in Kollum is een gezellige  winkelstraat. De laatste jaren is er veel veranderd en er zal nog meer veranderen. Mensen kopen meer online en we hebben andere en soms zelfs minder winkels nodig. Maar ook de behoefte aan stenen winkels blijft bestaan. Het is belangrijk de ontwikkeling hierin te volgen. De gemeente en de ondernemers in het centrum willen daarom een visie maken.

Tot die visie er is zal de gemeente geen vergunningen afgeven aan veranderingen waarbij winkels veranderen in woonhuizen of andere bestemmingen. We willen namelijk wel graag dat dat op de juiste plekken gebeurd en dat winkels en wonen elkaar niet gaan hinderen. Dat betekent dat we het winkelgebied zo veel mogelijk op één plek willen hebben; een kernwinkelgebied. Andere delen van de Voorstraat kunnen dan andere functies krijgen. Denk dan aan wonen of verzorging.

Gemeente, ondernemersvereniging HIM en Plaatselijk Belang Kollum hebben hierover afgesproken dat die visie wordt gemaakt samen met een onafhankelijke partij. Naast de veranderingen voor het winkelen zal daarbij ook worden gekeken naar het parkeren maar ook hoe je je als winkelstraat presenteert.

Om de visie te maken zullen er diverse gesprekken worden gehouden met de betrokkenen als de eigenaren, de winkeliers, gebruikers en de bewoners van de Voorstraat.

Voorstraat Kollum