Aardgasvrije woning

Algemeen

Samen werken aan aardgasvrij wonen! Dat doen we met de Transitievisie Warmte en de Wijkuitvoeringsplannen. Samen met onze inwoners en ondernemers zijn we voor een wijk of dorp op zoek naar de beste manier om aardgasvrij te worden. Zo werken we met elkaar, stap voor stap, op een haalbare en betaalbare manier toe naar een aardgasvrij Noardeast-Fryslân. Want in 2050 moeten alle huizen en gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn!

Transitievisie Warmte

De meeste mensen gebruiken aardgas om te koken en hun woning te verwarmen. Het gebruik van aardgas draagt bij aan de CO2-uitstoot. In het Klimaatakkoord is daarom afgesproken dat in 2050 alle huizen en gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Dit betekent dat al onze gebouwen binnen 25 jaar over moeten gaan op een duurzame vorm van warmte. Dit is een grote uitdaging. Daarom gaan we stap voor stap en gezamenlijk met onze inwoners  en ondernemers aan de slag.

Om deze warmtetransitie behapbaar te maken, heeft elke gemeente in 2021 een visiedocument opgesteld: de Transitievisie Warmte. De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft deze visie in december 2021 vastgesteld. Hieronder vindt u een link naar deze Transitievisie.

Met deze Transitievisie Warmte is in kaart gebracht welke alternatieven voor aardgas mogelijk zijn in onze gemeente en met welke wijken of dorpen we willen starten. Qua duurzame warmte zijn individuele technieken het meest geschikt in onze gemeente. Ons overkoepelende advies is dan ook om eerst zoveel mogelijk te isoleren en de warmtevraag te beperken. Daarna kunnen goed geïsoleerde woningen (energielabel B of hoger) overstappen op een volledig elektrische warmtepomp en slechter geïsoleerde woningen (energielabel C of lager) overstappen op een hybride warmtepomp. Tot slot zijn Anjum en Dokkum in de visie aangewezen als startkernen. Hier zijn wij in 2022 gestart met de Wijkuitvoeringsplannen.

Warmteprogramma

De gemeente werkt op dit moment aan een evaluatie van de visie. Hierna stelt de gemeente een nieuwe versie op. Dit heet dan niet langer een Transitievisie Warmte, maar een Warmteprogramma. Dit warmteprogramma stellen wij uiterlijk eind 2026 vast. In begin 2025 beginnen wij ook met het participatietraject. Want wij vinden het belangrijk om de meningen van onze inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden goed mee te nemen. Wilt u ook meedenken bij het Warmteprogramma? Neem dan contact op met duurzaam@noardeast-fryslan.nl. Dan houden we u op de hoogte van de bijeenkomsten.

Wijkuitvoeringsplan Fûgellân Dokkum

In de Wijkuitvoeringsplannen gaan wij concreet voor een wijk of dorp op zoek naar de beste manier om aardgasvrij te worden. Dit doen we samen met onze inwoners en ondernemers. Gezamenlijk stellen we een uitvoeringsplan op. Zo werken we met elkaar, stap voor stap, op een haalbare en betaalbare manier toe naar een aardgasvrij Noardeast-Fryslân!

Kansen voor verduurzaming

De grootste verduurzamingsslag kunnen we behalen door de warmtevraag in de wijk te verduurzamen. Dit betekent dat we woningen en andere gebouwen op termijn niet langer met aardgas maar met duurzame bronnen verwarmen. Hiervoor is de gemeente samen met de bewoners van het Fûgellân actief bezig om te realiseren. Dit noemen wij het Wijkuitvoeringsplan Fûgellân.

Bronnet is het meest aantrekkelijke alternatief

In 2023 is onderzoek gedaan samen met bewoners en belanghebbenden zoals woningcorporatie Thús Wonen, Wetterskip, Liander en Stedin. Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in het meest haalbare en betaalbare alternatief voor aardgas. Hieruit blijkt dat een bronnet zowel qua investeringen als maandlasten het meest aantrekkelijke alternatief is. Hieronder vindt u een bijlage met de samenvatting van het onderzoek, inclusief de vervolgstappen.

Wat is een bronnet?

Een bronnet is een warmtenet van zeer lage temperatuur. Het levert water op met een warmte van ongeveer 15 graden. Met een warmtepomp in de woning wordt het vervolgens tot een comfortabele temperatuur opgewaardeerd. De bewoner betaalt alleen een aansluitbijdrage en de eigen elektriciteitskosten. Voor de geleverde warmte van 15 graden mag geen vergoeding worden gevraagd. Zo zitten bewoners niet vast aan een hoge energieprijs. Daarnaast is het voordeel ten opzichte van een luchtwarmtepomp dat er veel minder elektriciteit nodig is en er buiten de woning geen ventilator nodig is. 

Hoe nu verder met bronnet?

De gemeente werkt het plan voor een bronnet verder uit. Vragen die we onderzoeken zijn:

  • Komt dit bronnet in eigendom van de gemeente of de wijk? Of in gezamenlijk eigendom?
  • Is er netverzwaring nodig? Zo ja, hoeveel?
  • Kunnen we overlast en kosten besparen door de aanleg te combineren met ander onderhoud aan de wijk (bijvoorbeeld rioolwerkzaamheden)?

Wat kunt u als bewoner alvast doen?

Het kan tot eind 2026 duren voordat u als bewoner van het Fûgellân een aanbod krijgt voor het bronnet. Ongeacht of u wel of niet aan deze voorziening wilt of kunt meedoen, het isoleren van uw (eigen) huis is altijd een goed idee. Ga alvast aan de slag:

Collectief verduurzamen

Het kan soms best een stap zijn om met verduurzaming aan de slag te gaan. Het is tenslotte niet alleen een flinke investering in geld, maar ook in tijd. Dus waarom niet met elkaar? In het Fûgellân is een buurtteam actief dat collectief zonnepanelen, isolatieglas en vloerisolatie inkoopt. Lees hier meer over deze actie.

Bijlage Handleiding verduurzaming Fûgellân

Natuurvriendelijk isoleren

Natuurvriendelijk isoleren

Bron: Natuurvriendelijkisoleren.nl

Waarom natuurlijk vriendelijk isoleren?

Met de hoge gasprijzen isoleren steeds meer mensen hun woning. Goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wist u dat bij het isoleren van muren en daken regelmatig dieren worden gedood, zoals gierzwaluwen, huismussen of vleermuizen? Dat is niet nodig! U kunt namelijk natuurvriendelijk isoleren.

Natuurvrij maken

Onder daken en in spouwmuren van woningen leven kleine vogels en vleermuizen. Vaak zonder dat u het weet. Bij natuurvriendelijk isoleren laat het isolatiebedrijf de dieren eerst wegvliegen. Dat heet natuurvrij maken. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren en buiten het broed- en kraamseizoen of in de winterperiode. Het isolatiebedrijf maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.

Isoleren

Na het natuurvrij maken komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om de woning -op de gebruikelijke manier- te isoleren. Het isolatiebedrijf zorgt ervoor dat er ook ná isolatie voldoende plekken beschikbaar blijven voor vogels en vleermuizen. Uiteraard zonder dat u inlevert op het comfort van isolatie. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt.

Ook natuurvriendelijk isoleren?

Wilt u energie besparen én de natuur beschermen? Neem dan contact op met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Kijk op de website van Natuurvriendelijk isoleren

U hoeft zelf geen vergunning aan te vragen!

Voor het isoleren van woningen met deze vogels en vleermuizen is een omgevingsvergunning nodig. Als gemeente zijn wij hier mee bezig om dit voor onze inwoners aan te vragen, zodat u zelf geen vergunning hoeft aan te vragen. Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nodig is om van deze gebiedsgerichte omgevingsvergunning gebruik te maken. 

De gemeente heeft uw hulp nodig

Voor de vergunning die de gemeente aanvraagt, is het nodig dat er voldoende alternatieve verblijfplaatsen voor beschermde soorten komen. Denk bijvoorbeeld aan vleermuiskasten. Bent u woningeigenaar? Stel uw woning beschikbaarbaar voor deze dieren! Het is gratis; de gemeente betaalt de verblijfplaats. Op die manier draagt u bij aan het beschermen van de natuur. En u maakt mogelijk dat bewoners in uw dorp of wijk ruimte krijgen om hun woning te isoleren. 

Meer informatie?

Bel met (0519) 20 90 00. Of stuur een email naar duurzaam@noardeast-fryslan.nl.