Eerste rijbewijs aanvragen

Algemeen

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak. Na een week kunt u uw rijbewijs zonder afspraak ophalen. Houdt er wel rekening mee dat er een week tussen moeten zitten. Voor uw bezoek aan het gemeentehuis kunt u hier kijken naar de verschillende parkeermogelijkheden in Dokkum.

Rijbewijs voor jongeren onder de 18

Ben u jonger dan 18 jaar? Dan mag u alleen rijden onder begeleiding van een coach. Deze coach vraagt een begeleiderspas aan. Dit kan digitaal bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. U meldt minimaal één en maximaal vijf coaches aan. Als dit klaar is, vraagt u het rijbewijs aan.

Kosten

Een rijbewijs is meestal 10 jaar geldig. De kosten voor het rijbewijs zijn € 48,15

Spoed

Hebt u uw rijbewijs snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. Vraagt u het rijbewijs vóór 14:00 uur aan dan kunt u het de volgende werkdag afhalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u € 34,10 extra bovenop de normale kosten.

Gezondheidsverklaring

Voor het aanvragen van een eerste rijbewijs heeft u een gezondheidsverklaring nodig. Vaak regelt de rijschool dat. Vraag eerst of ze deze gezondheidsverklaring al aangevraagd hebben. Een aanvraag bij de gemeente is dan niet nodig.

Meenemen

  • Een geldig paspoort of geldige identiteitskaart;
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen;
  • Geld of een pinpas. U betaalt het rijbewijs direct bij de aanvraag contant of via de pin.

Geldigheid rijbewijs

Op de website van de RDW leest u alles over de geldigheid van uw rijbewijs.