Identiteitskaart aanvragen of vernieuwen

Algemeen

U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak. Na een week kunt u uw identiteitskaart zonder afspraak ophalen. Houdt er wel rekening mee dat er een week tussen moeten zitten.

Reizen met kinderen

Gaat u reizen met kinderen? Op de pagina identiteitskaart aanvragen voor een kind onder de 12 jaar leest u daar alles over.

Aanvragen identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u naar de volgende landen reizen. Gaat u ergens anders naar toe? Dan is een paspoort nodig om uzelf mee te legitimeren

Een identiteitskaart voor personen ouder dan 18 jaar is tien jaar geldig. Bij de aanvraag voor een identiteitskaart nemen wij twee vingerafdrukken. De kosten van de identiteitskaart zijn voor personen vanaf 18 jaar € 75,80. Voor personen onder 18 jaar zijn de kosten € 40,90. De identiteitskaart is dan 5 jaar geldig.

Spoedaanvraag

Hebt u uw identiteitskaart snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. Vraagt u de identiteitskaart vóór 14:00 uur aan dan kunt u het de volgende werkdag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 57,05 extra bovenop de normale kosten.

Meenemen

  • Alle geldige en verlopen identiteitsbewijzen en paspoorten die u heeft;
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen;
  • Geld of een pinpas. U betaalt de identiteitskaart direct bij de aanvraag contant of via de pin.

Ophalen van uw identiteitskaart

Na een week kunt u uw identiteitskaart ophalen. Dit kan zonder afspraak. U moet uw oude nog geldige identiteitskaart inleveren bij het ophalen van uw nieuwe identiteitskaart.

U moet uw identiteitskaart persoonlijk ophalen binnen 3 maanden na uw aanvraag. Komt u niet binnen 3 maanden, dan komt de identiteitskaart te vervallen.

Parkeermogelijkheid

Voor uw bezoek aan het gemeentehuis kunt u hier kijken naar de verschillende parkeermogelijkheden in Dokkum.