Natuurvriendelijk isoleren
Terug naar hoofdpagina Duurzame energie
Ga terug naar
Natuurvriendelijk isoleren
Met de hoge gasprijzen isoleren steeds meer mensen hun woning. Goed voor de energierekening én het klimaat. Maar wist u dat bij het isoleren van muren en daken regelmatig dieren worden gedood, zoals gierzwaluwen, huismussen of vleermuizen? Dat is niet nodig, u kunt namelijk natuurvriendelijk isoleren.
Natuurvrij maken
Onder daken en in spouwmuren van woningen leven kleine vogels en vleermuizen, vaak zonder dat u het weet. Bij natuurvriendelijk isoleren laat het isolatiebedrijf de dieren eerst wegvliegen. Dat heet natuurvrij maken. Dit gebeurt minimaal enkele dagen voor het isoleren en buiten het broed- en kraamseizoen of de winterperiode. Het isolatiebedrijf maakt hierbij de openingen onder de dakrand dicht of plaatst flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen dan nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen.
Isoleren
Na het natuurvrij maken komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om de woning – op de gebruikelijke manier - te isoleren. Het isolatiebedrijf zorgt ervoor dat er ook ná isolatie voldoende plekken beschikbaar blijven voor vogels en vleermuizen. Uiteraard, zonder dat u inlevert op het comfort van isolatie. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt.
Ook natuurvriendelijk isoleren?
Wilt u energie besparen én de natuur beschermen? Neem dan contact op met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Kijk op de website van Natuurvriendelijk isoleren.
U hoeft zelf geen vergunning aan te vragen!
Voor het isoleren van woningen met deze vogels en vleermuizen is een omgevingsvergunning nodig. Als gemeente zijn wij hier mee bezig om dit voor onze inwoners aan te vragen, zodat u zelf geen vergunning hoeft aan te vragen. Het isolatiebedrijf zorgt voor de melding die nodig is om van deze gebiedsgerichte omgevingsvergunning gebruik te maken.
De gemeente heeft uw hulp nodig
Voor de vergunning die de gemeente aanvraagt, is het nodig dat er voldoende alternatieve verblijfplaatsen voor beschermde soorten komen. Denk bijvoorbeeld aan vleermuiskasten. Bent u woningeigenaar? Stel uw woning beschikbaarbaar voor deze dieren! Het is gratis; de gemeente betaalt de verblijfplaats. Op die manier draagt u bij aan het beschermen van de natuur. En u maakt mogelijk dat bewoners in uw dorp of wijk ruimte krijgen om hun woning te isoleren.
Meer informatie?
Bel met (0519) 20 90 00. Of stuur een email naar duurzaam@noardeast-fryslan.nl.