Paspoort aanvragen na diefstal of vermissing

Algemeen

Bent u uw paspoort kwijt of heeft iemand uw paspoort gestolen? Hiervan moet u aangifte doen. Dit kan bij de gemeente. Wij maken voor u een “Verklaring van vermissing” op. Als u direct op reis moet kunt u een noodreisdocument aanvragen.

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak. Na een week kunt u uw paspoort zonder afspraak ophalen. Houdt er wel rekening mee dat er een week tussen moeten zitten.

Verklaring van vermissing

Het is niet verplicht om aangifte te doen bij de politie. Om een nieuw paspoort te kunnen aanvragen moet u een verklaring van vermissing afleggen bij de gemeente. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort tegen te gaan.

Kosten paspoort

U betaalt geen extra kosten voor het opmaken van de verklaring van vermissing. U betaalt alleen de kosten voor een nieuw paspoort. Een paspoort voor personen ouder dan 18 jaar is 10 jaar geldig. De kosten voor het paspoort zijn € 83,85. Een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar kost € 63,40 en is 5 jaar geldig.

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Hier betaalt u € 57,05 extra voor bovenop de normale kosten. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. Vraagt u het paspoort vóór 14:00 uur aan dan kunt u het de volgende werkdag ophalen.

Meenemen

  • Alle geldige en verlopen identiteitsbewijzen en paspoorten die u heeft;
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen;
  • Geld of een pinpas. U betaalt het paspoort direct bij de aanvraag contant of via de pin.

Ophalen van uw paspoort

Na een week kunt u uw paspoort ophalen. Dit kan zonder afspraak. U moet u oude nog geldige paspoort inleveren bij het ophalen van uw nieuwe paspoort.
U moet uw paspoort persoonlijk ophalen binnen 3 maanden na uw aanvraag. Komt u niet binnen 3 maanden, dan komt het paspoort te vervallen. 

Paspoort teruggevonden?

Door uzelf

Heeft u uw paspoort terug gevonden nadat u aangifte heeft gedaan? Dan moet u het paspoort inleveren bij de gemeente. De gemeente vernietigt het paspoort om fraude en misbruik te voorkomen.

U mag uw teruggevonden paspoort dus niet meer gebruiken als legitimatiebewijs. Uw paspoort staat als vermist geregistreerd. Deze registratie is niet terug te draaien. 

Let op: Het gebruik van een teruggevonden paspoort is strafbaar.

Door iemand anders

Heeft iemand uw paspoort als gevonden voorwerp bij de gemeente ingeleverd? Dan vernietigen we het paspoort en krijgt u deze niet terug. Ook als u de vermissing nog niet heeft gemeld bij de gemeente. U moet dan een nieuw paspoort aanvragen.

Parkeermogelijkheid

Voor uw bezoek aan het gemeentehuis kunt u hier kijken naar de verschillende parkeermogelijkheden in Dokkum.