Paspoort aanvragen of vernieuwen

Algemeen

U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente. U maakt hiervoor een afspraak. Na een week kunt u uw paspoort zonder afspraak ophalen. Houdt er wel rekening mee dat er een week tussen moeten zitten.

Reizen met kinderen

Gaat u reizen met kinderen? Op de pagina Paspoort aanvragen voor een kind onder de 18 jaar leest u daar alles over. 

Aanvragen paspoort

Met een paspoort kunt u de hele wereld over reizen. Een paspoort voor personen ouder dan 18 jaar is tien jaar geldig. Bij de aanvraag voor een paspoort nemen wij twee vingerafdrukken. De kosten voor het paspoort zijn € 83,85.

Spoedaanvraag

Hebt u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U kunt voor de spoedaanvraag alleen telefonisch een afspraak maken. Vraagt u het paspoort vóór 14:00 uur aan dan kunt u het de volgende werkdag ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u € 57,05 extra bovenop de normale kosten. 

Meenemen

  • Alle geldige en verlopen identiteitsbewijzen en paspoorten die u heeft;
  • Een pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden. Let op de eisen;
  • Geld of een pinpas. U betaalt het paspoort direct bij de aanvraag contant of via de pin.

Ophalen van uw paspoort

Na een week kunt u uw paspoort ophalen. Dit kan zonder afspraak. U moet u oude nog geldige paspoort inleveren bij het ophalen van uw nieuwe paspoort.
U moet uw paspoort persoonlijk ophalen binnen 3 maanden na uw aanvraag. Komt u niet binnen 3 maanden, dan komt het paspoort te vervallen. 

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Soms is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Maar het is ook mogelijk dat u een visum nodig hebt. Of dat uw paspoort nog minimaal drie maanden geldig is. Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig hebt? Of dat er andere regels gelden om het land binnen te komen? Meer informatie leest u op Nederland Wereldwijd.

Parkeermogelijkheid

Voor uw bezoek aan het gemeentehuis kunt u hier kijken naar de verschillende parkeermogelijkheden in Dokkum.