Rijbewijs aanvragen na diefstal of vermissing

Algemeen

Is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Geef dit zo snel mogelijk door. Dit kan bij de bij de gemeente of online bij de RDW. Daarna vraagt u uw nieuwe rijbewijs aan.

Online melden verlies, diefstal of misbruik rijbewijs

Het is verstandig dat u de vermissing of diefstal eerst meldt voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan makkelijk en snel online via het RDW. Als u dit online doorgeeft is dit gratis.  U kunt hier gebruik van maken wanneer u:

  • een Nederlands rijbewijs heeft;
  • uw rijbewijs niet eerder als vermist/gestolen opgegeven heeft;
  • u de Digid-app heeft.

Als u wilt vraagt u daarna een nieuw rijbewijs aan. Dit doet u bij de gemeente of bij het RDW. Dit hangt af van waar u woont. Lees op de website van het RDW wat de voorwaarden zijn.

Melden van diefstal of vermissing bij de gemeente

  • U maakt persoonlijk een afspraak bij de gemeente. Na een week kunt u uw rijbewijs zonder afspraak ophalen. Houdt er wel rekening mee dat er een week tussen moeten zitten. Voor uw bezoek aan het gemeentehuis kunt u hier kijken naar de verschillende parkeermogelijkheden in Dokkum.
  • U vult een “verklaring van vermissing” in aan de balie. Hierin legt u uit hoe u het rijbewijs bent kwijtgeraakt.
  • Geeft u de vermissing door aan de balie dan betaalt u een bedrag van € 22,50 extra, bovenop de normale kosten.
  • U hoeft geen aangifte bij de politie meer te doen.
  • Als u wilt vraagt u meteen een nieuw rijbewijs aan. Dit kan tijdens uw afspraak. U heeft hiervoor een kleurenpasfoto en een geldig identiteitsbewijs nodig.

Rijbewijs in het buitenland gestolen of verloren

Als u uw rijbewijs in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de plaatselijke politie. Dit geldt ook als uw rijbewijs gestolen is. Als u terug bent in Nederland kunt u een afspraak maken om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Rijbewijs ingenomen in het buitenland

Is uw rijbewijs in het buitenland ingenomen en heeft u het (nog) niet terug? Dan kunt u het rijbewijs niet als vermist/gestolen melden. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Rijbewijs teruggevonden

Wij kunnen een melding van verlies, diefstal of misbruik niet terugdraaien. Vindt u uw rijbewijs terug en heeft u de melding al gedaan? Vraag ook dan een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente en lever het teruggevonden rijbewijs in.

Kosten

Bij het doorgeven van een vermissing of diefstal van het rijbewijs kunnen vermissingskosten in rekening gebracht worden. Geeft u de vermissing door aan de balie op het gemeentehuis dan zijn de kosten € 22,50 bovenop de normale kosten van een rijbewijs. Geeft u de vermissing online door bij de RDW, dan is het gratis. U betaald alleen de kosten voor het rijbewijs.